Naar de paddenstoelen van de Kleibosch bij Roderwolde

We gaan op zoek naar de paddenstoelen van de natte bosgronden en de potklei

De gewone heksenboleet

In Nederland komen zo’n 5500 verschillende soorten paddenstoelen voor. Zelfs voor de meest ervaren paddenstoelenkenners is het niet te doen om op het oog elke paddenstoel te herkennen. Soms zijn de verschillen zo klein dat een microscoop nodig is.

Deze excursie is leuk voor iedereen, dus ook voor degene die het vooral leuk vindt om naar paddenstoelen te kijken.Toch kan je al van alles zeggen over een paddenstoelen zonder dat je weet welke het precies is. Je kan kijken naar waar hij groeit, waar de sporen zich bevinden, welke bomen staan er vlakbij, de kleur, de vorm en bijvoorbeeld of hij er in zijn eentje staat of met soortgenoten. Paddenstoelen zeggen ook veel over de kwaliteit van het ecosysteem van de vindplaats. En wist je dat schimmels 90% van het “afval” van de natuur opruimen?

In de boden van de Kleibosch zit potklei (dicht) aan de oppervlakte. Daardoor is dit bos vaak zeer vochtig met bijzondere paddenstoelen (meer info). Tijdens deze excursie gaan we op zoek naar de paddenstoelen die op de natte bosgronden voorkomen. Henk van den Brink is een paddenstoelenkenner en kan je meer vertellen over wat we tegenkomen. Om gemakkelijk onder de hoed van de paddenstoel te kijken is het leuk om een spiegeltje mee te nemen.

Opmerking: De veldgids Paddenstoelen in Noordenveld uitgegeven door IVN is te koop voor €15 per stuk en de gidsen hebben een aantal exemplaren bij zich.

 


Waar
Parkeren tegenover: Roderwolderweg 15, 9314 TA Foxwolde
Foxwolde
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: We vragen na afloop van de excursie een kleine bijdrage voor de afdeling.
  • Maximaal aantal deelnemers: 15
  • Aanmelden verplicht: Ja

Nelleke Sijses

webmaster Roden-Norg publiciteit

Ontdek meer over

Deel deze pagina