Groenzoekers helpen mee aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.

Groenzoekers helpen mee aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.

Ooststellingwerf 10 februari 2019

Groenzoekers helpen mee aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. 

 

De groenzoekers hangen zaterdag 9 februari 20 mezenkasten op aan de houtwal in Oosterwolde. 

Met deze kasten hopen we in het bijzonder de koolmees aan te kunnen trekken. De koolmees is een natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen de eikenprocessierups. De eitjes komen in april/mei uit , tegelijk met de eerste bladeren van de waardplant, de eik. Op ongeveer hetzelfde moment komen de eerste eieren van de koolmees uit. De koolmees is gek op rupsen waaronder de eikenprocessierups.  De bekende brandharen van de processierups komen na de derde vervelling.  Uit onderzoek blijkt dat de koolmees ook rupsen eet met deze brandharen. Er zal nog meer onderzoek gedaan moeten worden aan de verspreiding van de brandharen als de koolmees de rups meeneemt naar het nest. De brandharen worden afgeschoten bij dreiging en worden door de wind verspreid. 

 

Nestkasten alléén  is niet voldoende.

 

Nestkasten alleen is niet voldoende om een plaag te voorkomen. De omgevingsfactoren zijn belangrijker dan de kasten. De koolmees voelt zich op zijn gemak in een half open landschap met bosjes, struiken en bomen. De koolmees moet kunnen schuilen bij gevaar. Een nestkast aan een boom met een “kale” omgeving zal door de koolmees overgeslagen worden.

 

Gemeente Ooststellingwerf is eigenaar van de nestkasten en er zullen nog meer nestkasten   binnen de gemeente opgehangen worden.  De groenzoekers gaan twintig nestkasten ophangen aan de houtwal in Oosterwolde. 

 

Zullen er dit jaar minder lintjes ” pas op eikenprocessierups ” hangen aan de houtwal? 

 

We houden het in de gaten.

 

Arjan Haaijema

 

 

 

Zaterdag 9 februari  hebben de groenzoekers van IVN Ooststellingwerf 20 mezenkasten opgehangen aan de Houtwal.

 

Vanmorgen 10:00 uur werden de groenzoekers ontvangen in het pand van Oenema b.v. wat beschikbaar is gesteld voor deze ochtend. Na de uitleg waar en waarom we de nestkasten op gingen hangen konden we aan de slag. De nestkasten werden voorzien van een persoonlijk tintje. Om de koolmees een warm welkom te geven werden er voerslingers gemaakt. Om 11:00 moesten we aan de houtwal verzamelen waar we werden opgewacht door wethouder Jouke Jongsma en Rik Berends van GroenLinks. De heren kwamen de groenzoekers een hart onder de riem steken. Het officiële gedeelte werd na het ophangen van de eerste nestkasten afgesloten.  Na de eerste tien nestkasten te hebben opgehangen gingen we weer terug naar de kachel waar we pauze hadden met  broodjes knackworst en een beker drinken . Na de pauze werden de overige tien nestkasten en voerslingers aan de Houtwal opgehangen. Rond 14:00 uur werd de activiteit afgesloten. Zaterdag 9 maart staat de volgende activiteit van de Groenzoekers weer op de kalender.

Als er kinderen in Ooststellingwerf lid willen worden van de Groenzoekers van IVN Ooststellingwerf is dat altijd mogelijk. Een maal per maand gaan de Groenzoekers op een spelende wijze alles leren over de natuur in onze omgeving. Meer informatie is te vinden op https://www.ivn.nl/afdeling/ooststellingwerf

 

Op bijgevoegde foto worden onder toeziend oog van de wethouder Jongsma de mezenkasten opgehangen. Foto is gemaakt door IVN Ooststellingwerf.

Deel deze pagina