Verslag wandeling Wolinkbos op 20 november 2016
IVN Wandeling Wolinkbos op 20 november 2016
Weersverwachting: Krachtige tot stormachtige wind met kans op (zeer veel) regen en plaatselijk code geel. Voeg hierbij de geldende uitspraak dat het altijd IVN weer is doet de vraag rijzen of dit weer wel geschikt is voor een herfstboswandeling.
Hoe anders de waarheid. Bij aankomst geen regen en een heerlijke stormachtige wind welke direct leert dat het hier om een echte herfst boswandeling zal gaan.
Ronddwarrelende bladeren, de geuren welke een herfstbos met zich meebrengt en daarbij het geluid van de stormachtige wind welke door de bomen raast maakt dat men echt zin krijgt in de wandeling.
Na het voorstellen van de gidsen en de gedachte achter het IVN instituut wordt direct al bij het eerste bospaadje de tijd genomen om aan de aanwezige wandelaars uit te leggen wat nu het verschil is bij een drietal varens. Zoals aangegeven in de aanhef van deze wandeling “ Er is meer te zien dan je denkt” gaat het hier om het kijken in details en niet zozeer over de af te leggen afstand. De kleinste details komen dan ook voorbij waarbij men kan denken aan hoe je aan een klein “haakje” een bepaald type varen kunt herkennen tot aan het herkennen van kleine paddenstoelen en korstmossen. Hierbij worden niet alleen het kijken en voelen toegepast maar ook de neus dient te worden gebruikt. Veel aardser dan de geur van een mooie herfst paddenstoel kan bijna niet.
Maar ook de kleine details over de kleine en grote jongens in het bos komen aan de beurt. Zoals de mooie porseleinzwam die een beuk kan
![]() |
![]() |
![]() |
Geweizwammetjes met luis | Bekertjesmos |
Helmmycena’s |
infecteren en eronder krijgt of de berkendoder waarvoor elke berk staat te trillen als een “berken” blad.
Door het spelen van het mycelium spel wordt op een speelse wijze uitgelegd hoe een zwamvlok ontstaat en waar de paddenstoelen ontstaan. Ook de aangetroffen heksenkring onder een struik komt ter sprake en er wordt uitgelegd hoe deze ontstaat en groeit. Wist je dat de grootste heksenkring ter wereld een oppervlak heeft van zo’n 880 hectare met een geschatte leeftijd van 2400 jaar ?
Dat zo’n wandeling ook een beetje een sinistere kant kan hebben blijkt wel uit de dodelijke lading welke een kleine schimmel genaamd Moederkoren met zich meedraagt. Als er dan ook nog een gids is die dit in een leuke setting kan uitleggen maakt dat verdere vragen overbodig. Ook de aan-getroffen stinkzwam krijgt een gedetailleerde uitleg over zijn ontstaan en bestaan, dat er vroeger anders gekeken werd naar zo’n stikzwam kwam de stemming zeker ten goede. Waar was het toilet van de heks ook al weer ?
![]() |
![]() |
Helmmycena op lange steel | Stinkzwam |
Het zijn zeker niet alleen de enthousiaste gidsen (welke nog altijd zelf aan het onderzoeken zijn en daarbij hun bevindingen graag delen met anderen) maar ook de detail vragen van de wandelaars welke deze wandelingen elke keer weer zo speciaal maken.
Doordat er zoveel te zien en te vertellen is blijkt ook nu weer dat de opgegeven tijd wederom te kort schiet. Als er dan na het bedanken van de wandelaars voor hun komst nog even een vastgelopen gidsen-auto uit een weiland gedrukt moet worden mag dat de uiteindelijke “nasmaak” van de wandeling niet drukken.
Peter Nieuwenhuis