Verslag Nacht van de Nacht op 28 oktober 2017
Nacht van de Nacht op 28 oktober 2017.
Het IVN Oost Achterhoek heeft zaterdag 28 oktober meegedaan met de Nacht van de Nacht. Zij hebben dit in samenwerking gedaan met de Stichting Vleermuizendorp Neede en Stichting De Kronenkamp.
De avond ging van start in Natuurpark De Kronenkamp.
In het hele land organiseerden natuurorganisaties een avond met het doel mensen inzicht te geven welke invloeden licht heeft op mens en natuur.
Want, pikdonker is het vrijwel nergens meer in Nederland. De hemel is vrijwel permanent verlicht door straatlantaarns, kassen, reclameverlichting en tuinlampen. En de hoeveelheid verlichting neemt elk jaar nog verder toe. We zijn gewend te leven met een overvloed aan licht. Ook ‘s nachts. Al die
kunstmatige verlichting roept een natuurlijk verlangen naar duisternis op, bij dieren en mensen.
Natuurorganisaties vragen jaarlijks aandacht voor de duisternis met de NACHT VAN DE NACHT.
Want we willen Nederland de duisternis terug geven. Een overvloed aan kunstlicht is, net als lawaai, vervuiling van ons leefmilieu.
Ongemerkt draagt al dit licht bij aan het hectische karakter van ons leven. Mensen hebben duisternis nodig om tot rust te komen. Ook de natuur raakt van slag. Het bioritme van veel dieren, zoals zangvogels en vleermuizen is afgestemd op het verschil tussen dag en nacht. Als dat onderscheid
vervaagt wordt hun biologische klok verstoord. Lichtmasten en straatlantaarn verstoren het broedgedrag van vogels en vormen barrières voor vleermuizen. Boven felverlichte kassen raken trekvogels de weg kwijt. Nog een heel belangrijke reden om zuinig te zijn met licht:
ENERGIEBESPARING! Openbare verlichting is goed voor de helft van de gemiddelde energierekening van gemeenten.
In Nederland komt die energie vooral uit kolen-en gasgestookte centrales, die veel CO2 uitstoten. Minder verlichting draagt dus ook bij aan een beter klimaat.
Op deze regenachtige avond verzamelden zich 15 deelnemers om het duister te beleven. In één van de leegstaande ruimten op natuurpark de Kronenkamp werd de beamer en laptop geïnstalleerd en na een welkomswoord ging IVN/Vleermuisgids Kevin Collins met de aanwezigen in op overdadig licht: wat doet dit met mens en dier? En dat blijkt nogal veel negatieve uitwerkingen te hebben. Als voorbeeld gaf Kevin in statistieken weer welke invloeden dit heeft op bv. de paddentrek, de vogeltrek en vleermuizen gedrag. En wat te denken van alle licht op het functioneren van de mens. ‘s
Avonds laat nog veel TV kijken, of nog wat lezen op de laptop voor het slapen gaan? Je kunt dit beter niet doen om een goede nachtrust te hebben!
Na deze informatie gingen we naar buiten om het donker te ervaren. Vleermuizen spotten zat er niet in, veel te nat. Dus onder de paraplu de weg proberen te volgen. Op de gelopen route was het echt de nacht van het donker. Het gekozen stuk park is wel een mooi voorbeeld van hoe donker het donker kan zijn. Helaas waren er geen overvliegende kraanvogels te horen, de uil hield zich wijselijk stil.
Alleen het geluid van de gestage regenval op de paraplu’s en gedimde stemmen van de deelnemers.
Op de meest donkere plek in het gebied lichtte een lantaren op en werden de deelnemers getrakteerd op koffie, thee of chocolademelk met koek, die werd genuttigd onder de paraplu. Want het bleef helaas maar regenen.
Met dank aan Wim en Johnny van de werkgroep Landschapsbeheer, die de regen trotseerden om de deelnemers deze opwarmer aan te bieden. We vervolgden het pad richting Huize de Kamp waar we vanuit het donker geleidelijk het licht weer inwandelden. Verlichte huizen, veel straatlantaarns en van duisternis geen sprake meer. Om 21 uur namen we afscheid van de deelnemers, die de regen trotseerden en deze avond met ons beleefden. Dank aan allen!
Anke Hollink.