Verslag Kunst in en uit de Natuur op 25 februari 2018
Kunst zoeken in de natuur
Tijdens het maken van mijn eindopdracht voor de IVN natuurgidsencursus in 2017 heb ik geprobeerd mijn passie voor natuur en kunst te combineren. Ik werd erg geïnspireerd door het artikel van Jan van Boeckel.
Hij stelt: “Het verschil tussen kunst en kennisoverdracht is dat kunst open is, een open einde heeft. Kunst laat ruimte voor eigen verbeelding, interpretatie en beleving. Het vraagt ook lef van degene die de activiteit begeleidt, om het geijkte patroon los te laten en iets te bieden waarvan de uitkomst onbekend is.”
Met dit in het achterhoofd heb ik een doe-map gemaakt met allerlei opdrachten, geschikt voor alle leeftijden. Deze opdrachten staan in het teken van ‘natuurbeleving’. Als je goed kijkt, zie je meer en kun je je verwonderen en bewust worden van de schoonheid van een schaduw, de kleuren van een boomschors en de veranderingen van de natuur (ook in de stad!).
Omdat de medecursisten zo enthousiast waren na mijn presentatie, kwam bij mij de gedachte boven om deze activiteit aan te bieden als IVN activiteit.
Op zondag 25 februari werd voor de eerste keer “Kunst uit de natuur” aangeboden bij Gasterij Ankomm’n in Winterswijk. Er hadden zich 11 deelnemers aangemeld waaronder 3 kinderen. Dit aanmelden is noodzakelijk omdat er maar voor 20 bezoekers materialen zijn.
Het was prachtig zonnig weer maar er stond een ijzige koude wind! Terwijl het thema was: “Wordt het nog eens lente?”.
De deelnemers konden kiezen uit 6 opdrachten:
- “Mislukt, hoezo?”:hierbij is het de bedoeling dat er “blind” getekend wordt. Het resultaat is niet natuurgetrouw maar daardoor des te mooier.
- “Wat is dat nu weer?”: bij deze opdracht worden er foto’s gemaakt van details.
- “Oorkijken”: is een luisteropdracht.
- “Scharreljacht”: met behulp van een boodschappenlijstje worden voorwerpen uit de natuur verzameld.
- “Van klein naar groots”: hierbij wordt iets uit de natuur geïsoleerd door het te bevestigen op een schilders doekje van 10×10 cm. Daardoor wordt de schoonheid zichtbaar.
- “Op safari”: hierbij vang je een insect in een bekerloep. Vervolgens kan deze uitvergroot getekend worden.
De laatste opdracht was moeilijk met deze kou maar Floris vond onder de bladeren toch nog een soort van duizendpoot. Toen we hem na afloop samen wilden bekijken, bleek de lummel ontsnapt. Na de uitleg gingen we op pad. Dat ging erg langzaam! Iedereen ging meteen op jacht naar het “kleine”. Met verbazing werden de korstmossen bekeken en de doorsnede van de boom. Ondertussen werd er ook nog verzameld. Er ging van alles in de tasjes.
Tegen 15.15 uur begon men het toch te koud te krijgen. Dus op zoek naar een warme plek bij Ankomm’n. Daar was het behaaglijkwarm en stond de koffie klaar. Meerdere deelnemers gingen aan de slag met het maken van een miniatuur kunstwerk. Met veel overgave werden de schatten uit de verzameltasjes opgeplakt en vast genaaid.
De kinderen waren erg enthousiast net als de ouders en grootouders.
Het hele interview met Jan van Boeckel is te vinden op internet. https://www.trouw.nl/home/kunst-opent-oog-voor-natuur~a1776f1e/
Marion van Noord