Verslag Europese nacht van de Vleermuis op 25 augustus 2017

Europese nacht van de vleermuis 25 augustus 2017

Een prachtige avond, perfecte temperatuur en een unieke locatie.

Rond kwart voor acht kwamen belangstellenden uit Neede en andere Berkellandse kernen zachtjesaan binnen druppelen op Natuurpark Kronenkamp. Benieuwd naar de presentatie over en het spotten van de vleermuis. Én benieuwd naar de locatie: de voormalige waterzuivering in Neede die langzaam maar gestaag omgetoverd wordt tot Natuurpark Kronenkamp.

Een mooiere avond als deze hadden we ons niet voor kunnen stellen. Fijne temperatuur, een bijzondere locatie, een bijzonder geïnteresseerd gezelschap dat heeft kunnen genieten van een veelomvattend programma.

De korte uitleg over de ambitieuze toekomstplannen voor Natuurpark Kronenkamp maakte indruk. Natuurlijk riep zeook vragen op en bij een enkeling zelfs levendige herinneringen over hoe het was om hier vroeger te werken.

In de openlucht volgde daarna een powerpoint presentatie over de vleermuis, waarbij een beroep gedaan werd op de kennis over dit bijzondere dier onder de aanwezige bezoekers. We kunnen gerust constateren dat de komst van een kenniscentrum in een van de bassins geen overbodige luxe is.

Het verschijnen van overscherende vleermuizen was een sein voor ons 17-koppige gezelschap om op te breken. Een wandeling waarbij we laatvliegers en vooral veel dwergvleermuizen hebben gespot bracht ons uiteindelijk bij Huize de Kamp. Het was inmiddels donker. Té donker om de watervleermuis die daar met enige regelmaat boven de gracht te zien is ook daadwerkelijk in actie te zien.

Uitleg over de geschiedenis van deze Havezathe maakte dit gemis goed en zorgde deze avond voor een extra dimensie.

Met een goed gevoel kunnen we terugkijken op deze primeur: een vleermuisexcursie vanaf onze toekomstige vleermuizenexpositie.

Erika Ordelman