Verslag doorstapwandeling op 17 januari 2016

Hoe groot kan de verrassing zijn dat er na de overvloedige regenval van de afgelopen tijd uitgerekend op de zondag van de doorstap wandeling de natuur in winterse sferen is gehuld. Er ligt een laagje sneeuw, het vriest en het zonnetje maakt het plaatje compleet. We mogen 50 deelnemers welkom heten en veranderen ter plekke de jubileum wandeling in “de doorstap winterwandeling”. In twee groepen gaan we van start over de Esweg richting Needse Berg. Het uitzicht is prachtig en iedereen geniet van de winterschoonheid en laat zijn sporen achter in de sneeuw. Verbaasden we ons een week geleden nog over de massaal bloeiende narcissen, nu heeft de natuur in 1 nacht een ware metamorfose ondergaan.

Echter, onder het laagje sneeuw liggen blubberige paadjes en wat stukken betekenen dan ook soppen en soms uitglijden. Schoenen, laarzen en broekspijpen bleven dan ook niet schoon en droog. Via Lochhuizen lopen we langs de Schipbeek en de wandelaars die voorop wandelden werden verrast door een voorbij vliegende supersnelle ijsvogel. Tegen half 1 kwamen we aan op de Visschemorsdijk en stonden Linie en echtgenoot de wandelaars op te wachten met koffie/ thee en krentenwegge. Een versnapering die zeer in de smaak viel. Een stuk van het laarzenpad is het volgende onderdeel van de tocht, waarin we langs het nieuwe ingerichte deel van de Schipbeek lopen.

Een deel dat weer prachtig meandert en is voorzien van vistrappen. We verlaten de beekoever via een trapje, dat uitkomt op een kerkepaadje en lopen richting de Rietmolen. Het is goed toeven bij café Otten, waar de open haard gezellig brand en de deelnemers genieten van een lunchgerecht. Vooral de erwtensoep doet het goed! Tijd om aan de laatste kilometers te beginnen. Bij het verlaten van het Café zijn er enkele deelnemers die het niet kunnen laten even een sneeuwballetje te gooien. Via het prachtige natuurgebied het Vleer met zijn retentie gebieden, de ijsbaan en het voormalige zwembad, het paradijs voor de boom- en de groene kikkers, verlaten we het gebied richting het gedenkbos. We lopen door het gedenkbos dat inmiddels vol geplant is en nu tot een volwassen bos zal uitgroeien. Als we het gedenkbos verlaten komt in de verte de molen weer in zicht. Om 16 uur nemen we afscheid van de deelnemers. Het fraaie weer heeft zeker bijgedragen aan deze zeer geslaagde winterwandeling.

Tekst: Martin Peterkamp en Anke Hollink. Foto's: Christien Peter en Anke Hollink