Verslag doorstapwandeling op 15 januari 2017

Wandelen in een prachtig besneeuwd landschap.

Zondag 15 januari 2017.

De lange afstandswandeling stond gepland op zondag 15 januari 2017. Enkele dagen voor deze dag werden we verrast met een flinke laag sneeuw, die het landschap deed veranderen in mooie, winterse sferen.

De wandeling  zou ons door de mooie Achterhoekse natuur via Haarlo , Eibergen naar Beltrum  brengen.

Dan de ochtend van vertrek: er hadden al enkele deelnemers telefonisch contact opgenomen met de vraag of de wandeling door zou gaan. Logisch als je van ver komt ( o.a. uit Duiven en Leiden!) en dit nog even checkt voordat je van huis vertrekt.

Als we om half elf klaar staan om de eerste wandelaars te verwelkomen genieten we van een strak blauwe lucht en een heerlijk schijnende zon, en de vooruitzichten voor deze dag blijven goed. De beste voorwaarden voor een lange winterwandeling.

Met 38 deelnemers gaan we om 11 uur in twee groepen van start, na 1,5 uur wandelen, komen we bij de eerste stop aan.

Op een mooie parkeerplek ( met dank aan de eigenaren van Erve ‘t Bijvanck voor deze gastvrijheid) staan Linie en echtgenoot klaar met koffie/thee en krentenwegge. Een onderbreking die door de deelnemers zeer op prijs wordt gesteld.

Als we onze route vervolgen, o.a. via het klompenpad in het buitengebied van Beltrum,  zien we in de verte de kerktoren van deze plaats.

Meerdere fraaie paden brengen ons naar de lunchstop, het is dan inmiddels half twee.

Bij café- restaurant Spilman is het gezellig toeven en de deelnemers genieten van de warmte en de lunch. Half drie, tijd voor vertrek om via de andere kant van de gepasseerde plaatsen uiteindelijk weer in Haarlo te eindigen.

Dit deel van de route heeft , in tegenstelling tot de eerste helft, meer bosgebied om te bewandelen. Ook de bossen zien er prachtig uit onder een laag sneeuw.  De lucht blijft blauw, de zon volop schijnen. Jassen gaan uit bij enkele deelnemers en de sfeer is en blijft gezellig.

Mooie contacten ontstaan tussen de mensen en dat is nu net een van de doelstellingen van het IVN.

Jong en oud de natuur van dichtbij laten beleven,  mensen verbinden met mooie initiatieven rond de natuur en mooie thema’s. Dat we daarin vandaag weer geslaagd zijn blijkt wel uit de vele positieve reacties die we na afloop ontvingen.

Om half vijf nemen we afscheid van de wandelaars en op dat moment verdwijnt de zon en trekt het landschap dicht door een opkomende mist. Wat waren de weergoden ons vandaag goed gezind !

André Hendriks, Johnny Hollink, Martin Peterkamp en Anke Hollink.

Foto’s: Anke Hollink en Tonnie Kleinbreteler