Vergeten groenten

Sprekers: Diana en Hans Laan
Datum: 9 oktober 2019
Locatie: Eibergen

door Marion van Noord

De avond werd verzorgd door Diana en Hans Laan die een kookstudio en boerderijrestaurant hebben in De Heurne www.opdebrusse.nl

Vergeten groente 1Diana vertelde dat ze ruim een jaar geleden vanuit Noord-Holland verhuisd zijn naar de Achterhoek met het plan biologisch te gaan tuinieren en een restaurant op te zetten. Ze geven op dit moment kookworkshops aan diverse soorten groepen. De deelnemers krijgen de opdracht een 4-gangen maaltijd te maken maar moeten wel eerst hun ingrediënten gaan oogsten.

Vergeten groente 7Wat zijn vergeten groenten? Een paar voorbeelden zijn: aardpeer, schorseneren en pastinaak. Maar ook brandnetel, rammenas en het graan spelt. Rammenas is een radijsachtige en wordt rauw gegeten. Het is familie van Rettich. De aardpeer is een knolgewas met gele bloemen. De knollen kunnen worden gebakken en ook in de oven worden bereid, maar daarvoor is het nu nog te vroeg in het jaargetijde.

Om te proeven was er:

Spelt, een graan dat prima gekookt kan worden. Wel goed opletten dat het niet te gaar wordt, dus regelmatig proeven. Hiervan was een salade gemaakt met een dressing van citroen en olie en daarop gegrilde courgetteplakjes .

Brandnetelsoep is overheerlijk maar klinkt niet erg aantrekkelijk, waardoor het niet vaak gemaakt wordt. Diana had een pan vol gemaakt en na de pauze kregen we de gelegenheid om te proeven.

Op de tafels werden bakjes gezet met chips gemaakt van zoete aardappel. Deze werden heel dun gesneden en met een kruidenmengsel op 200 graden 2x10 min. in de oven gebakken.

Vergeten groente 6Er was ook een potje met kappertjes van madeliefknopjes. Deze moeten wel vroeg in de morgen geplukt worden omdat ze dan nog dicht zitten.

​  ​Vergeten groenten 5Het boek "Food" werd aanbevolen omdat er duidelijke recepten en plaatjes in staan. Verder werd er nog gesproken over homeopathische kruiden zoals munt, kamille en goudsbloem. Deze kunnen in de droogmachine gedroogd worden maar ook in een oven. Van zevenblad kan prima pesto worden gemaakt en Japanse duizendknoop kan klaargemaakt worden als rabarber.

Vergeten groente 2Vergeten groente 3Vergeten groente 4​​​​​​​Er kwam trouwens genoeg respons uit de zaal waardoor er een levendige discussie ontstond.