Korstmossen

Themabijeenkomst in Winterswijk

Woensdag 8 november 2023

 een activiteit van
Werkgroep Thema-avonden

 
Spreker:Henk-Jan van de Kolk
Aanvang:20:00 uur
Locatie:Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61, Winterswijk
Kosten:€ 5,- entree, (leden van IVN en KNNV betalen € 3,-). Pinnen is mogelijk.

Thema avond Mossen en Korstmossen

Mossen en korstmossen vormen een wereld waar we vaak gedachteloos aan voorbij lopen. Sta je er wel bij stil, dan ontvouwt zich een prachtige, kleurrijke en uiterst interessante microkosmos. Tijdens de thema avond over (korst) mossen vertelt Henk-Jan van der Kolk je er alles over.

Henk-Jan is ecoloog bij de Nederlandse vereniging voor mossen- en korstmossenonderzoek (BLWG). Hij neemt ons deze avond mee in de wereld van de mossen en korstmossen.
Mossen en korstmossen groeien op allerlei plekken en hebben een verrassende variatie in vorm en kleur.

Indicatoren

Mossen zijn een soort miniplantjes, terwijl korstmossen schimmels zijn die samenleven met algen. Vooral op bomen in dorpen en steden groeien veel felgekleurde soorten. Veel soorten korstmossen zijn uitstekende indicatoren voor luchtvervuiling, en daardoor ook een goede indicator van de effecten van stikstof op natuur.

Daarnaast brengen mossen en korstmossen natuur en cultuur samen. Op hunebedden, kerken, oude zeedijken en begraafplaatsen groeien honderden bijzondere en bedreigde soorten. Alleen als er meer aandacht komt voor deze bijzondere organismen en de schoonmaakwoede vermindert, blijft er toekomst voor steenbewonende mossen en korstmossen in Nederland.

Waar
Zonnebrinkkerk
Zonnebrink 61
7101 NB Winterswijk
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: €5,- entree (voor IVN- en KNNV-leden: €3,-). Pinnen is mogelijk.
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina