Herfstwandeling ‘Zoek de Grens’

Cultuur- en Natuurhistorische wandeling

Zondag 19 november 2023

 een activiteit van
Werkgroep Wandelingen

 
Aanvang:14:00 uur
Locatie:Winterswijk / Kotten / Duitse grens bij Burlo
Vertrek:kruising Blankersweg/Burloseweg in Winterswijk Kotten
(De coördinaten zijn N 51 55.505 E 006 46.414).

Herfstwandeling ‘Zoek de grens’

Zondagmiddag 19 november wandelen we door een bijzonder stuk van het Winterswijkse buitengebied, rondom de Borkense Baan. Dit is een voormalige spoorlijn met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Tegenwoordig is de Borkense Baan geen spoorlijn meer, maar een gebied waar de natuur ruim baan krijgt. Tijdens de wandeling hoor je er alles over.

Ook bezoeken we een landweer en horen waarom landweren vroeger zo belangrijk waren. Via de groene grens komen we in Duitsland. We lopen door een gebied waar vroeger volop gesmokkeld werd en waar commiezen (douanebeambten) en smokkelaars elkaar te slim af probeerden te zijn.

Onderweg letten we op sporen van dieren in de natuur, waarschijnlijk zien we hoefafdrukken van reeën en komen we wissels van deze dieren tegen. De herfst is bij uitstek het seizoen voor paddenstoelen, we gaan ze zeker zien en krijgen uitleg over de soorten indelingen. Al wandelend komen we langs een rabattenbos en via de Italiaanse Meren komen we weer op Nederlands grondgebied.

Ga je mee op deze leuke en leerzame ontdekkingstocht op de grens van het Duitse Burlo en het Nederlandse Kotten? We leggen in rustig tempo zo’n 5 kilometer af. We vertrekken op zondag 19 november om 14.00 uur vanaf de kruising Blankersweg/Burloseweg in Winterswijk Kotten (De coördinaten zijn N 51 55.505 E 006 46.414).

Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Goed schoeisel is vanzelfsprekend aan te bevelen. De wandeling is ongeveer 5 km.

 

  • Kosten:
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina