Educatieproject Berkelland

De gemeente Berkelland heeft samen met de Provincie Gelderland budget vrijgemaakt voor natuureducatie in het onderwijs. Dit budget komt uit de ‘Regeling Landschap’ een subsidieregeling die bestemd is voor landschapsinrichtingsprojecten. Denk hierbij aan het aanleggen van hout- of struweelsingels, hoogstamboomgaarden of het aanleggen van poelen. Om ervoor te zorgen dat de projecten die nu worden aangelegd in de toekomst ook worden gewaardeerd en onderhouden, is het van belang dat de jeugd actief in aanraking komt met het landschap om ons heen, onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’. Het IVN Oost-Achterhoek heeft in samenwerking met de VAN Berkel&Slinge, het IVN NMA, Staring advies en een aantal landgoedeigenaren, een programma voor het basisonderwijs samengesteld.

Op 11 locaties in heel Berkeland bieden we vanaf het voorjaar 2016 actieve buitenlessen aan zoals bos- of wateractiviteiten waarbij leerlingen allerlei opdrachten moeten uitvoeren. Er kan actief in het landschap worden gewerkt en in het voorjaar kunnen kinderen op pad om op zoek te gaan naar weidevogels enz., enz.

In de maanden april t/m juni zijn we met 90 groepen op pad gegaan. Het was een hele klus om dit georganiseerd te krijgen. Gelukkig zijn er ook vanuit andere organisaties begeleiders beschikbaar waardoor we de begeleiding rond hebben kunnen krijgen. Op deze manier konden we met ± 1200 kinderen de natuur in. Hierbij hopen we natuurlijk dat ons enthousiasme voor natuur en landschap zo aanstekelijk werkt, dat er een nieuwe generatie natuurliefhebbers ontstaat. We hebben als IVN Oost-Achterhoek momenteel helaas geen vaste jeugdgroep, maar op deze manier hebben we wel de mogelijkheid om de jeugd te bereiken.

De reacties van de kinderen en de scholen zijn erg positief. Ook de begeleiders zijn allemaal met enthousiaste verhalen teruggekomen.  In de Tubantia van 1 juli jl. heeft hierover een heel leuk artikel gestaan. Vanuit het IVN hebben we met een groep van 10 begeleiders aan het project gewerkt met daarnaast nog een zevental begeleiders uit andere organisaties. Direct na de zomervakantie gaan de inschrijfformulieren weer naar de scholen voor het nieuwe schooljaar. We gaan weer activiteiten verzorgen vanaf september. Ondanks dat we een goed en enthousiast team hebben zijn we nog steeds op zoek naar uitbreiding van dit team zodat we aan de vraag kunnen voldoen. Hiervoor heb je enthousiasme voor de natuur nodig en je moet het leuk vinden om met kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar te werken. Hierbij heb je wel de keus tussen de jongere en de oudere groepen. Per activiteit krijg je de benodigde materialen en activiteit inhoud aangereikt. De belangrijkste doelstelling is dat kinderen lekker actief bezig zijn in de natuur, met de natuur.

Mensen die hierin geïnteresseerd zijn graag contact opnemen met Jacqueline Collou via ivn-o-achterhoek@kpnmail.nl of 0545-479765.

Jacqueline Borgers-Collou