Oirschot
Landschap
zondag10mei2020

Zandpaden

Op de website van IVN Oirschot vroeg de Stichting Behoud Erfgoed Oirschot aandacht voor de nog aanwezige zandpaden. Die zijn er (gelukkig) nogal wat.

Wat is er fijner dan door de natuur over een zacht zandpad te lopen. Behalve als je je schoenen uittrekt, en waarom zou je dat eigenlijk niet doen, kun je geen beter contact hebben met Moeder Aarde en al die mensen die daar door de eeuwen heen gelopen hebben!

Asfalt staat dat contact in de weg! ;-) En het puin dat boeren in de loop der tijd hebben uitgestort om de weg meer begaanbaar te houden is ook niet bevorderlijk.

Op de website van de Brabantse Hoeders zag ik een mooie film van Mark Kapteijns. Hij belicht daar het belang van biodiversiteit en opent onze ogen voor de wonderbare wereld onder die bodem waarop wij lopen.

Een van de mooiste zandpaden die ik ken is het pad van de Echteldonksesteeg, achter Vingerhoets door, naar de Oude Grintweg. Een prachtig pad met een rij mooie knotwilgen, waar het authentieke driespoor nog goed is te zien. Dit driespoor is ontstaan door de boeren die met paard en kar of paard en wagen deze paden gebruikten. Het middenspoor is gemaakt door het paard, de beide buitensporen door de wielen van de (hoog)kar. Door het gewicht van de kar liggen de buitenste sporen lager dan het middenspoor.
 Je ziet dit driespoor nog wel meer hier in de buurt, maar heel vaak zijn het restanten die steeds meer aan kwaliteit inleveren.

Daar achter Vingerhoets is het zandpad nog steeds een pareltje!

Henk van de Wal.

ZandpadFoto onder: Henk van de Wal

Foto helemaal bovenaan: Lia Adriaans