Tuin en moestuin

IVN-excursie met de bewoners van Bijsterveld

Oirschot 22 juni 2023

21 Juni hadden 4 IVN-ers een hele bijzondere excursie met de bewoners van Bijsterveld in hun eigen woongebied. In twee groepen, met elk 7 bewoners vertelden wij hen de verhalen over de oude beuk en de moerascipres, die voor het landhuis staan.

De rolstoelen en de rollators werden onder de oude beuk gereden en er waren mannen, die Leo mee hielpen om de omtrek van die boom te meten: we kwamen op bijna 6 meter uit!

Diny vroeg wat de lievelingsbloem was van ieder en ze vertelde over de salomonszegel, de koekoeksbloem, het lelietje van dalen en onze nationale bloem: het madeliefje. En over het kleefkruid, dat zo maar op de kleren van de deelnemers bleef hangen. Op het helmkruid vonden we de rups van de helmkruidvlinder.

Jack vertelde over de struiken in het park en liet hen proeven van de bessen van het krentenboompje. Hij praatte met hen ook over een klabots en een flierefluitje, die je kunt maken van vlierenhout. Enkelen konden zich dat nog wel herinneren van vroeger. Het sap van de vlierbloesem vonden ze wel lekker, maar één bewoner had toch liever een pilsje! En dat kreeg hij ook na afloop.

Hugo vertelde over welke soorten vogels er zijn en hoe je ze kunt herkennen aan de kleur, de snavel en de poten. En dat de vogels het moeilijk hebben door de verdwijnende geschikte leefgebieden.

Voor ons was het even wennen, maar ontzettend leuk om met de bewoners door hun eigen park te lopen. Zij waren erg positief en dankbaar.

We sloten af met een gezellig samenzijn op hun terras onder het genot van een heerlijk drankje.

Leo, Jack, Hugo en Diny

Ontdek meer over

Deel deze pagina