Bomen en struiken

Boomfeestdag in Oirschot

Oirschot 27 november 2023

Op donderdag 23 november hebben ruim 100 leerlingen van groep 8 van Oirschotse basisscholen hun groene stempel gedrukt door meer dan 800 boompjes te planten op de Oostelbeerse Heide, gelegen aan de Burgemeester Jan Smulderslaan. Bomen zijn van onschatbare waarde voor onze omgeving, en daarom vinden we het belangrijk dat ieder kind tijdens zijn of haar schoolloopbaan de kans krijgt om een boompje te planten en zo een positieve bijdrage te leveren aan de natuur.

Boomfeestdag 2023 Oirschot
Jack van Nunen (IVN) vertelt over de waarde van bomen

Deze Boomfeestdag, georganiseerd door de Scholenwerkgroep van IVN Oirschot in samenwerking met de gemeente Oirschot, startte met een leerzaam gesprek over de waarde van bomen, gevolgd door instructies over de juiste manier van planten van de boompjes. Gewapend met schoppen gingen de leerlingen in tweetallen naar de voorbereide plantlocatie onder leiding van Henk Roefs van de gemeente. Zeventien enthousiaste vrijwilligers van IVN Oirschot stonden paraat om te assisteren. Het project betrof de aanleg van een verjongingsbos, waar oude dennen plaats maken voor diverse loofbomen, zoals tamme kastanje, eik, esdoorn en hazelaar. Enkele opvallende dennen blijven behouden, waardoor een fraai gemengd bos ontstaat.

De kinderen toonden veel enthousiasme en vulden in no-time de plantgaten. Sommige boompjes kregen zelfs een naam en het aantal geplante boompjes werd fanatiek bijgehouden. Met tegenzin leverden de kinderen hun schoppen in toen het tijd was om te stoppen. Als beloning werden ze getrakteerd op warme chocolademelk bij de partytent van het IVN.

Met een tevreden gevoel keerden de kinderen terug naar school, in de hoop om in de toekomst terug te komen en te zien hoe ‘hun bos’ tot bloei is gekomen.

Ontdek meer over

Deel deze pagina