Lezing: Spinnen, akelige beesten? AFGELAST!

Er zijn niet zo veel echte spinnenliefhebbers. Spinnen missen nu eenmaal een aantrekkelijke, kleurrijke of tedere uitstraling. Hoewel vaak sterk behaard, rekenen we ze in het algemeen niet tot de groep van aaibare beesten.

Er betstaat zelfs een behoorlijk aantal mensen dat een echte angst of een zekere vrees voor spinnen heeft. In de volksmond worden spinnen in het algemeen negatief geduid en ze waren en zijn ook onderwerp van bijgeloof.

Als je spinnen nader durft bekijken blijkt dat we te maken hebben met een heel boeiende diergroep, die een meer genuanceerd oordeel verdient. Tijdens de lezing wordt afgerekend met vooroordelen, misverstanden en onjuiste beeldvorming. Tevens wordt een poging gedaan om aan te tonen dat je verschillende interessante en mooie aspecten van spinnen gemakkelijk in eigen directe omgeving kunt observeren.

Met name in de herfst wordt onze aandacht sterker gericht op spinnen. Andere dieren trekken zich terug en met name de webben – kunstige bouwwerken van spinnen – worden in de ochtenddauw prachtig zichtbaar.

Tijdens deze lezing door Rini Kerstens wordt via een powerpoint-presentatie ingegaan op de plaats van spinnen binnen het dierenrijk en op de algemene morfologie en anatomie van spinnen. Ook komen aspecten van het gedrag van spinnen aan de orde, voeding, voortplanting en broedzorg.

Natuurlijk ook aandacht voor de ingenieuze bouwwerken die verschillende spinnensoorten vervaardigen en de heel uiteenlopende functie die de webben en webachtige structuren hebben.

Tot slot wordt er een beeld gegeven van enkele groepen spinnen.

 

Waar
Museum De Vier Quartieren
Sint Odulphusstraat 11
5688BA Oirschot
Bezoek website Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 40
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina