Routes

 

Hier vindt u de door het IVN NW-Veluwe gemaakte wandel-en fietsroutes en het jaarlijkse programma aan activiteiten.

JAARKALENDER 2023
Hier vind je het Jaarprogramma 2023.

OMMETJE NUNSPEET
Nunspeet heette vroeger Nuwenspete, dit betekent zoiets als ‘nieuwe ontginning’. Met dit Ommetje Nunspeet nemen we u mee langs de bomen en parken van Nunspeet.

FIETSROUTE LANGS BEKEN
In Nunspeet liggen wel twaalf beken. Allemaal stromen ze vanaf de Veluwe omlaag naar het Veluwemeer. Het IVN Noordwest-Veluwe heeft een fietstocht uitgezet langs deze beken.
U kunt de route Folder Fietsen langs twaalf beken Nunspeet hier downloaden.

De beken bij Nunspeet zijn kwelbeken. Dat betekent dat het water uit de beken opborrelt uit de grond langs de noordrand van de Veluwe. Het is dus vrij schoon water; tientallen tot honderden jaren gefilterd door het zand. Door het intensieve landbouwgebruik is er in de loop van de tijd wel nitraat en fosfaat in de bodem gekomen dat in het water is uitgespoeld.

WANDELROUTE NUNBEEK
Bovenop de Veluwe ligt een hele korte beek: de Nunbeek. Een bijzondere plaats voor stromend water.
Het IVN Noordwest-Veluwe heeft een wandeling uitgezet langs deze beek.
U kunt de route Wandelen langs de NUNBEEK  hier downloaden.

De beek ligt op een hoogte van +20 m tot +36 m NAP. Daarmee is de beek een curiositeit op het hooggelegen infiltratiegebied de Veluwe. Dat hier water stroomt, komt omdat onder het bovenstroomse gedeelte een kleilaag ligt, vrij dicht onder de oppervlakte, gevormd in de IJstijd. Benedenstrooms is er geen kleilaag meer en zakt het water weer het zand in. De beek bevindt zich aan de westkant van Vierhouten en is ongeveer 3,2 km lang.
De beek is volledig vergraven en heeft tot doel de waterafvoer van het dorp Vierhouten te verzorgen. De bovenloop stroomt langs enkele graslanden, waarna de beek een weg zoekt door een intensief gebruikt recreatiegebied. De beek stroomt over het terrein van twee campings en de Heemtuin “de Heimanshof”. Benedenstrooms gaat de beek langs de Nunspeterweg en gaat bij de Ossenkolkweg de bossen in, waar het water inzijgt in de bodem.