Excursie Schokland

Het voormalige eiland Schokland, nu gelegen in de Noordoostpolder, heeft een bijzondere geschiedenis, ook in geologisch opzicht. Schokland steekt ook nu nog als een verhoging van enkele meters boven het omringende landschap uit. Het is een lage stuwwal die deel uitmaakt van een reeks stuwwallen die te vinden zijn op de lijn Texel – Coevorden. Ze zijn ontstaan gedurende de voorlaatste ijstijd. Omstreeks het begin van onze jaartelling maakte Schokland nog deel uit van het vasteland. Het werd toen omringd door een enorm veengebied. Met het stijgen van de zeespiegel breidde de Zuiderzee zich steeds verder uit en rond 1500 was Schokland een eiland geworden. Tot halverwege de 19 e eeuw werd het eiland bewoond, tot de regering besloot dat het er te gevaarlijk werd en de bevolking moest verhuizen naar het vasteland.

We maken een wandeling van 6 kilometer door het noordelijke deel van het eiland. We starten bij de gesteentetuin bij het bezoekerscentrum. De keien zijn hier terecht gekomen door de gletsjers in de voorlaatste ijstijd. Ons pad slingert door het bos. Hier zullen we aandacht besteden aan de zangvogels die zich nu volop laten horen. De route voert ook langs de oude vluchthaven van het voormalige dorpje Emmeloord waar nog restanten te zien zijn uit een vervlogen tijd. Het laatste deel van de wandeling gaat opnieuw door het bos. Gedurende de hele tocht zullen we op de vogels letten.

Voor meer informatie: zie het artikel over Schokland in Koppel van oktober 2023. Hier kun je lezen dat verrassingen op vogelgebied heel goed mogelijk zijn. Dus verrekijker aanbevolen.

Foto: Lichtwachterswoning bij de vuurtoren – Theo van de Graaf.

Waar
Station Steenwijk (ingang Eesveenseweg)
Eesveenseweg 3
8331 GM Steenwijk
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 15
  • Aanmelden verplicht: Ja

Theo van de Graaf

IVN Noord-west Overijssel

Ontdek meer over

Deel deze pagina