Vleermuizen

Vleermuizen spotten bij burgerboerderij De Patrijs

Noordmidden Achterhoek 6 september 2023

Op zondagavond 27 augustus zijn er om acht uur ’s avonds zo’n twintig deelnemers gekomen voor de vleermuizenexcursie. We verzamelen ons voor boerderij de Patrijs op de Dochterseweg 13a in Laren in het buurtschap Groot Dochteren. De koffie staat klaar. Sinds begin december is Johannes Regeling de nieuwe eigenaar van deze Burgerboerderij, zoals de boerderij j wordt genoemd. Johannes was eerst ecoloog en als zodanig zal hij vanavond deze vleermuizenexcursie leiden. Hij vertelt: ‘ Iedereen kan zich verbinden aan de Patrijs, eventueel een certificaat van deelname kopen.  De komende tijd verandert deze boerderij met 70 melkkoeien en het omliggende land in een gemengd natuurinclusief bedrijf, waar kaas, zuivel , peulvruchten, groenten en granen kunnen worden gekocht. Zo wordt de verbinding mens en voedsel verbetert en ook de biodiversiteit van het landschap. De Patrijs heeft vijf onbemande winkeltjes. Naast Laren ook iin Eefde, Zutphen, Vorden en Lochem. Al voor vijf euro kun je per jaar lid worden en met een toegangsapp de deur openen en je boodschappen doen, die dan maandelijks worden afgeschreven.

Het weer is licht bewolkt met een prachtig oranje ondergaande zon. De temperatuur zal zo rond de achttien graden zijn. De deelnemers, meest IVN leden, blijken uit de regio te komen: Laren, Borculo, Almen, Zutphen.

Johannes begint met het stellen van vragen over onze kennis over vleermuizen: Kunnen vleermuizen zien? (ja). Wat zijn de verschillen tussen een mens en een vleermuis? Wat eten vleermuizen ? (Insecten, kevers). Waar wonen vleermuizen: in gebouwen bv spouwmuren, in bomen. In Nederland zijn achttien soorten vleermuizen, waarvan 80% de gewone dwergvleermuis is. Er zijn in Nederland een miljoen vleermuizen, dus echt zeldzaam is hij niet. Verder komen vaak voor:  de laatvlieger, de rosse vleermuis en de watervleermuis. In de winter houden de vleermuizen een winterslaap. Ze gaan dan in een soort spaarstand. Een vleermuis zoekt een schuilplek waar het in de winter tussen de vijf en tien graden Celsius blijft. Ze hangen dan met hun kop aan hun achterpoten. Tussen mei en juli dragen ze hun jongen. Ze krijgen altijd maar één jonge vleermuis per jaar. Hun voedsel zoeken ze vaak ver weg, tot wel twintig kilometer van hun verblijfplaats. De insecten sporen ze op met echolocatie: door signalen uit te zenden, die weerkaatst worden op de prooi. Deze signalen zijn hoorbaar te maken met een echodetector. Johannes heeft er een aantal, die we onderweg zullen leren gebruiken. Elke soort  vleermuis heeft een eigen frequentie waarop hij ‘uitzendt’. Bijvoorbeeld de gewone dwergvleermuis op 42 hz, de rosse vleermuis op 20 hz enz.

Na deze inleiding wandelen we bij ondergaande zon, vanaf de schemering gaan de vleermuizen op zoek naar de insecten, naar het Twentekanaal. Daar horen we met de detectors inderdaad het kloppend signaal  van de vleermuizen en kunnen ze dan ook even later waarnemen. Bij geschenen met een  zaklamp zijn ze goed zichtbaar. Verlicht door de bijna volle maan, wandelen we terug en ook in de boerenstal , waar Fries bonte  koeien staan, zien we enkele vleermuizen. Hoewel we niet al te veel vleermuizen hebben kunnen waarnemen, was het, zo op weg nu naar de herfst, een fijne en interessante avond, waarvoor we Johannes willen bedanken. Op 13 September is er een open dag op Burgerboerderij de Patrijs, voor wie er eens wil rondkijken, met life muziek en kraampjes.

Ontdek meer over

Deel deze pagina