Terugblik op inspirerende cursus Klimaat

Noordmidden Achterhoek 1 augustus 2023

In juni en juli verzorgden drie leden van IVN NMA een cursus ‘Kijk op klimaatverandering’. Hierbij een terugblik op de vier cursusavonden.

Wat hebben we een sterke klimaatcursus neergezet! Met recht mogen we trots zijn op het resultaat. Ieder vanuit haar eigen kracht en expertise werden één of twee avonden verzorgd. Ada Molkenboer trapte de cursus af met twee avonden over de werking van de aarde, het klimaat, klimaatverandering en kringlopen. Daarna ging Ineke Rood in op het psychologische effect van wat klimaat en klimaatverandering doen met ons als mens. Ten slotte rondde Dissl Lalleman af met een perspectief op de maatregelen die de overheid neemt, en vooral op wat je zelf kunt doen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en om klimaatverandering tegen te gaan.

Verschillende werkvormen tijdens de cursus zorgden voor leuke interacties tussen de cursisten en met de docenten. Zo hadden we bijvoorbeeld een Kahoot quiz, die zorgde voor een gezonde onderlinge strijd, vragen over het weer en opdrachten in groepjes. Al met al hebben we de cursisten veel stof tot nadenken gegeven, maar vooral ook stof tot actie.

Een greep uit de reacties van de cursisten:

“Vooral de technische geologische en politieke kant vond ik erg interessant. Ik had misschien verwacht dat het meer de diepte in zou gaan, maar het ging ook vooral de breedte in. Dat vond ik eigenlijk heel fijn omdat jullie een mooie opbouw in de cursus hebben gebracht, van ‘hoe werkt het technische gezien’ naar de rol van de mens, het effect op de mens en wat je er zelf mee kunt of aan kunt doen.”

“Inhoudelijk zeer deskundig, staat boven de materie en geeft zeer prettig les.”

“Ik vond vooral de insteek om naar het klimaat te kijken als naar een systeem dat uit balans kan raken interessant. Ook de kant van het psychologische effect vond ik belangrijk om te behandelen.”

“Ruimte voor interactie en met enthousiasme overgebracht.”

“Kennis is bewustwording en hoe meer mensen deze cursus volgen hoe makkelijker de transitie wordt. Veel onderdelen zijn interessant voor veel mensen. Uitleg en aanzetten tot denken wat je zelf kunt is uitstekend.“

Kortom een succesvolle cursus die ongetwijfeld in een of andere vorm een vervolg zal krijgen.

Deel deze pagina