IVN’er Sjef Taken lid in de orde van Oranje-Nassau

Noordmidden Achterhoek 1 december 2023

De ingewijden waren er al een tijdje mee bezig, maar gelukkig wist onze Sjef tot op het allerlaatste moment helemaal niets van wat hem op 25 november stond te wachten.

De Groene Verbinding Achterhoek had samen met IVN NMA een middag georganiseerd waar onze voorzitter Ineke Rood, Bart Klootwijk van de werkgroep Landschapsbeheer en Homme Siebenga presentaties zouden geven.

Als extraatje zou ook iemand van de gemeente Berkelland een presentatie geven. En daar kwam de aap uit de mouw. Die iemand bleek de burgemeester van Berkelland te zijn, de heer Joost van Oostrum. De burgemeester, zelf bioloog, begon zijn presentatie door in te gaan op de groene ontwikkelingen in Berkelland. Pas toen hij vertelde dat zelfs de koning op de hoogte was van die groene ontwikkelingen in Berkelland, richtte hij zich tot Sjef. Op dat moment kwam de familie van Sjef binnen. Toen pas kreeg hij door dat er iets bijzonders aan de hand was.

Sjef was zichtbaar ontroerd toen de burgemeester hem de versierselen horend bij de benoeming tot lid in de Orde van Oranje-Nassau opspeldde.

Daar bleef het echter niet bij. De Groene Verbinding reikt ieder jaar de ‘Groene Pluim’ uit. Een waardering voor een organisatie, bedrijf of persoon die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor de natuur en de verbinding tussen mensen en de natuur en de verbinding tussen mensen onderling. De Groene Pluim werd aan Sjef uitgereikt door Stefan Tollenaar, voorzitter van de Groene Verbinding Achterhoek.

Aansluitend kreeg Sjef van Wybren Jouwsma, coördinator van de werkgroep Landschapsbeheer, een gouden sikkel uitgereikt. Wybren refereerde in zijn toespraak aan de bekende verhalen van Asterix en Obelix en de daarin genoemde druïde Panoramix. De druïde maakt namelijk de beroemde toverdrank en de gouden sikkel wordt gebruikt om de daarvoor benodigde kruiden te snijden, die worden dus niet geplukt. Sjef maakt voor de jaarlijkse seizoenafsluiting van Landschapsbeheer altijd een soep van kruiden die hij in de natuur plukt. Die kruiden dienen dus vanaf nu met de gouden sikkel te worden geoogst. De leden van de werkgroep Landschapsbeheer zullen daarvan profiteren, zij zullen na het nuttigen van die soep hopelijk ook beschikken over bovennatuurlijke krachten om tot in lengte van dagen wilgen te kunnen knotten.

De middag werd afgesloten met het planten van een boom die door de Groene Verbinding Achterhoek ter beschikking was gesteld en als dank geldt voor wat Sjef heeft gedaan. Sjef heeft de boom samen met zijn kleinkinderen geplant.

Deel deze pagina