Werkgroep Natuurkoffer

Ken je dat heerlijke gevoel na een dagje in de natuur? Je hoofd is weer fris, en je bent helemaal tot rust gekomen. Voor ouderen in verzorgingshuizen is dat gevoel niet vanzelfsprekend. Zij kunnen vaak niet meer zo gemakkelijk naar buiten. Daarom brengen we met de Natuurkoffer de natuur van buiten naar binnen.

Het concept van de Natuurkoffer is ontwikkeld door IVN-er Jan Westera uit Zwolle.

Ook bij IVN Midden-Kennemerland hebben we inmiddels onze eigen Natuurkoffer, die boordevol ideeën zit om ouderen een ‘groen uitje’ te geven. Er zijn nu vier verschillende versies: een voor elk seizoen. De werkgroep Natuurkoffer heeft deze opgezet, beheert en onderhoudt hem én verzorgt er Presentaties mee in zorgcentra in onze regio.

Wij hebben de ervaring dat het ons veel voldoening geeft om deze ouderen een leuke ochtend of middag te laten beleven.

Wat zit er in de Natuurkoffer?

De inhoud van de Koffer is afhankelijk van het seizoen en afgestemd op de omgeving.

Hij bevat o.a. prachtige foto’s, boeken, cd’s met bijv. vogelgeluiden, iets om te proeven, materiaal om te voelen. Verder verzamelen wij materiaal uit de natuur afhankelijk van het seizoen, zoals bloemen, bessen, geurige kruiden.

Hoe werkt de Natuurkoffer?

Twee leden van de werkgroep Natuurkoffer van IVN-MK gaan met de Natuurkoffer op bezoek bij de verzorgingshuizen, die binnen onze regio liggen. Dit is gewoonlijk op een doordeweekse ochtend of middag.

Met het ruiken, zien, horen en voelen van natuur komen herinneringen naar boven waarover gesproken wordt. De natuur wordt ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken”

Ook wordt er met de deelnemers iets gemaakt om als aandenken achter te laten.

Wilt je meer weten over de presentatie of wil je alles nog eens nalezen: Er is een folder beschikbaar:Folder Natuurkoffer

Onze werkgroep heeft momenteel behoefte aan extra leden:

Daarom zoeken wij actieve IVN-ers die een steentje willen bijdragen aan de Natuurkoffer.

Ga jij deze uitdaging aan of wil je meer informatie over een van de vacatures. Stuur dan een mail: natuurkofferivn-mk@outlook.com