Werkgroep Assumburg

Verslag van een wandeling door wonderschoon en nóg schoner Park Assumburg

Midden Kennemerland 7 juli 2021

Het is zondag 4 juli, een mooie dag om een wandeling te maken, we gaan starten met de rondleiding door het park van Slot Assumburg. Een enthousiaste groep mensen verzamelt zich voor het Koetshuys. Nico en Jan verzorgen vandaag de rondleiding. Ondertussen meldt zich een journalist en een fotograaf van het Noord-Holland dagblad. Er komt een verslag van de rondleiding in de maandagochtend krant.

Deelnemers rondleiding Park Assumburg

Nico heeft een plastic zak en handschoenen bij zich om plastic afval op te rapen. Spontaan pakt één van de deelnemers het op en vertelt dat hij dit met grote regelmaat doet. Hij is een Plogger en combineert hardlopen met afval opruimen. De trend is overgekomen uit Zweden. Het woord is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (pakken in het Zweeds) en ‘joggen’.

De wandeling kan beginnen. Het blijkt dat de meeste mensen de kasteeltuin wel kennen, maar verbaasd zijn over het mooie park wat er achterligt. Ook maakt indruk dat de Gewone dwergvleermuizen die nu nog hun onderkomen hebben op één van de oude flats straks verhuizen naar de nieuwe flat. We gaan dit project goed in de gaten houden! Zodat we bij een volgende rondleiding ook kunnen vertellen of de vleermuizen hun nieuwe behuizing kunnen waarderen.

In het waterpark worden we door de natuur op onze wenken bediend, we zien libellen,waterjuffers en het barst er van de visjes in het ondiepe water. Van twee vissers horen we dat er veel snoeken in het water voorkomen.

Door de grote van de groep is er volop interactie mogelijk. Er is veel belangstelling voor het verhaal van de Zuidermaatweg. Maar ook voor het Kasteel Oud Haerlem, dat momenteel volop in het nieuws is. Via de achterdeur komen we weer in de kasteeltuin en sluiten we bij het Koetshuys de rondleiding af. De folders van het park vinden hun weg naar huis. Sommige deelnemers brengen nog een bezoek aan de tuin. De plogger levert zijn zak met plastic in en zo is het park een beetje schoner en heeft het weer wat meer bekendheid gekregen.

ZwerfafvalWij kijken uit naar de volgende rondleiding. Gaat u ook mee?

Gidsen Wil, Jan en Nico

Deel deze pagina