januari 2024

Van jubelstemming naar nachtmerrie?

Dat lijkt het lot van de herintroductie van de bever te worden. Op vele plaatsen in het rivierengebied werden in januari in de dijklichamen graafsporen van de bever gevonden. Door het langdurige hoogwater verleggen deze dieren hun burchten naar hoger gelegen plekken. De lager gelegen kamers lopen vol met water en maken het gebied instabiel.

Onze natuurgids Annie deelde met ons deze foto van een burcht en een film van een bever, die zij ontdekte in de uiterwaarde de Hurwenense Kil op een wal tussen 2 kleiputten. Het is bekend dat daar bevers een burcht hebben gemaakt. Maar onlangs hebben de dieren een grote berg takken op de dam gelegd om hun naar boven verlegde burcht te beschermen. De ingang ligt altijd verscholen onder water.
“De bever zal zich veilig gevoeld hebben. Voordat ik het filmpje maakte heb ik hem/haar heel mooi kunnen zien door mijn verrekijker. Hij/zij was in de zon zijn vacht aan het poetsen” vertelt Annie. Maar enkele dagen later bleek deze nieuwbouw ook weer verzwolgen door nog hoger water in de Waal.

 

beverburcht Hurwenense Kil-januari 2024
(klik voor een vergroting)

 

Hoe zal het verder gaan en kunnen wij op een duurzame wijze samen te leven met de bever? Om de juiste antwoorden te vinden hebben verschillende organisaties het Kenniscentrum Bever opgericht om kennis te delen en krachten te bundelen van.