Zuigerplasbos

Het Zuigerplasbos is voor een gedeelte ontwikkeld tot een waar eldorado om kinderen lekker te laten spelen, ravotten en de natuur te ontdekken in “het belevenissenbos”. Dit kan een unieke kans zijn voor IVN Lelystad om met kinderen “het ware natuur avontuur” te beleven.
Het Zuigerplasbos in Lelystad is de locatie waar Scouting Ascanen is gehuisvest. Een uniek stukje natuur in de jongste provincie van Nederland. Het Zuigerplasbos is een prachtig natuurgebied dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer (SBB). In de afgelopen 40 jaar heeft het bos zich tot een aantrekkelijk parkbos ontwikkeld. 
Het Zuigerplasbos is 300 ha groot en wordt aan de oostelijke kant begrensd door de Hanzelijn, aan de westkant grenst het bos aan het golfpark. Het volkstuinencomplex en het sportpark met de daarachter gelegen bebouwing vormt de zuidelijke grens. Door zandwinning ten behoeve van de IJsselmeerdijk en de Houtribsluizen is de Zuigerplas, de recreatieplas, ontstaan. Deze recreatieplas ligt centraal in het bos. Een drie kilometer lang wandelpad omzoomt de plas. Ondanks de geringe leeftijd is het Zuigerplasbos uitgegroeid tot een uniek bos. De bezoeker van het bos heeft er geen notie van dat het dicht aan de stad grenst.
Doelgroep
Het belevenissenbos is voor de leeftijdsgroep van 6 tot 16 jaar. Dit is de leeftijd dat kinderen hun omgeving leren ontdekken en vaardigheden ontwikkelen hoe zich staande te houden in hun ´natuurlijke´ omgeving. En die ´natuurlijke omgeving´ behoort niet alleen te bestaan uit huizen, straten en speelplaatsen. In het belevenissenbos vinden zij een natuurlijke omgeving die bestaat uit bos, water en weide. De echte natuur dus.
Het belevenissenbos is een bosgedeelte van 25 hectare binnen het 300 hectare grote Zuigerplasbos. Hier is het grootste speelbos van Nederland gerealiseerd. Kinderen kunnen er volop de natuur ontdekken en spelen. Zo kunnen kinderen op verschillende manieren het water oversteken, kanoën, survivalen, crossfietsen, huttenbouwen en nog veel meer. in de paardenvallei kunnen kinderen paarden tegenkomen die in een natuurlijke omgeving lopen. De paarden mogen beslist niet geaaid en gevoerd worden, dit om te voorkomen dat de dieren dan opdringerig kunnen worden. staatsbosbeheer wil dat kinderen buiten ontdekken, beleven en spelen in een veilige omgeving.