roodborstje Vogels

Het roodborstje in de winter

Hoor je rond deze tijd nog weleens een vogeltje zingen? Zo’n liedje dat met een beetje fantasie klinkt als een ‘klaterend watervalletje’? Dan hoor je een roodborstje. Dat is het enige vogeltje dat de boel opfleurt tijdens de donkere maanden van het jaar.

Roodborstjes in de winter

Terwijl onze roodborstjes naar het zuiden zijn verhuisd, overwinteren hun soortgenoten uit Scandinavië en Rusland in ons land. Je kunt ze in je tuin aantreffen en als je tikkende geluidjes uit de bosjes hoort, is de kans groot dat het een roodborstje is. Dat roodborstjes vaak onze kerstkaarten sieren, danken we aan de rode uniformen die Engelse postbodes in de 19e eeuw droegen. Ze kregen de bijnaam ‘robins’ (roodborsten). Deze roodborsten klopten aan de deur om kerstkaarten te bezorgen en zo werd het roodborstje populair op de kerstkaart. Dankzij de Engelse postbodes van lang geleden.

Zijn ze sociaal?

Door het schattige uiterlijk van roodborstjes zou je kunnen denken dat dit vogeltje sympathiek omgaat met soortgenoten. Niets is minder waar: roodborstjes zijn verre van sociaal en polderen is er ook niet bij. Als hun driftig getsjilp geen effect heeft, gaan ze het gevecht aan met soortgenoten om hun territorium te verdedigen.

Verschil tussen stad en platteland

Uit onderzoek is gebleken dat geluidsoverlast invloed heeft op het gedrag van roodborstjes. Roodborstjes die in steden wonen, zingen luider en blijken agressiever te zijn dan hun soortgenoten op het platteland. Die agressie kan wel riskant zijn. Indringers slaan meestal wel op de vlucht door hun driftig getsjilp, maar als die waarschuwing niet wordt gehoord, volgt er een vechtpartij waarbij kans is op verwondingen. Het agressieve gedrag trekt ook de aandacht van sperwers en andere roofdieren, het leven in de stad kan voor roodborstjes dus gevaarlijker zijn dan op het platteland.

Nationale vogels

Volgens de verkiezing Wie is de beste zanger onder de vogels? die het radioprogramma Vroege Vogels in 2009 organiseerde, staat het ‘klaterend watervalletje’ op de vierde plek. Dat is na de merel, de nachtegaal en de zanglijster. In Nederland is de grutto onze nationale vogel. In Engeland is het roodborstje in 2015 verkozen tot de nationale vogel. Vast vanwege die postbodes met hun rode uniformen, die er onbewust voor hebben gezorgd dat het roodborstje een geliefde tuinvogel werd.

Vogelcursus

Wil je meer weten over vogels dan is onze vogelcursus vast iets voor jou! Je komt meer te weten over de ‘big-five’ van de weidevogels: kievit, grutto, tureluur, scholekster en veldleeuwerik. Stadsvogels als kool- en pimpelmees, vink en groenling, kauw en roek brengen je niet langer in verwarring en je leert luisteren naar de zang van vogels. Met je oren, maar de hulp van handige apps schuwen we niet! Leuke feiten en weetjes komen ook aan bod en we nemen je mee op excursie naar mooie natuurgebieden. Onze vogelcursus start op 15 januari, klik op de link voor meer informatie, het programma en om je eventueel aan te melden voor de wachtlijst want de cursus is volgoeboekt.

Cursus Vogels en vogelherkenning 2024 (Volgeboekt)

Corry van der Meer

Ontdek meer over

Deel deze pagina