IVN Fluiterwandeling

Op 24 april j.l. was de fluiterwandeling in de Vijlenerbossen.
Ondanks de slechte weersvooruitzichten hebben we met een 5-tal enthousiaste wandelaars de fluiterwandeling gelopen. Het was erg koud maar tijdens de wandeling hebben we het droog gehouden.

We hebben diverse fluiters gehoord en 1 fluiter zelfs van dichtbij waargenomen. Hij zat in de takken van een boom waar hij luidkeels van zich liet horen. Doordat er nog niet veel bladeren aan de boom waren hebben wij hem van dichtbij kunnen zien. De fluiter komt van de Sahel (Afrika) om hier te kunnen broeden. Tijdens het broedseizoen hebben deze fluiters hier 16 uur per etmaal de tijd om hun jongen te voeren. In het overwinteringgebied is dat maar 10 uur. Het loont dus om de overtocht naar hier te maken. Na het broeden en grootbrengen van de jongen vertrekken ze weer richting Afrika.

Verder hebben we de middelste bonte specht gehoord en o.a. de boomklever, vuurgoudhaantje, diverse mezen en de zwartkop. Ook de buizerd liet van zich horen en we hebben het horst van de buizerd bewonderd. Ondanks het koude weer waren er redelijk veel vogels actief.

(Terug naar de vorige pagina)

Astrid Phijl