IVN natuur in Amsterdam
Overig
dinsdag03sep2019

Groene route Open Monumentendag 14 en 15 september

In Nederland gaan natuur en cultuur vaak hand in hand. Logisch: oerbossen hebben we niet, cultuurlandschap des te meer. Daarom is Open Monumenten Dag een goed moment om die cultuurnatuur te ontdekken. Bijvoorbeeld met de Groene Route van Open Monumenten Dag Amsterdam.

Rondleidingen door tuin en huis

De wandel- of fietstocht van 19 kilometer loopt van Noord, via Oost en Zuid naar de Tuinen van West. Onderweg bezoek je vijf culturele groene oases:

  1. Tuinpark Buitenzorg: rondleidingen over beplanting en geschiedenis én muziektheater (alleen zondag de 15e).
  2. Huize Frankendael: rondleidingen door de buitenplaats (alleen zondag de 15e).
  3. Binnentuin Samenwerking: Vrije inloop in panden, binnentuinen en volkstuinen (zaterdag en zondag).
  4. Natuurtuin Slatuinen: rondleidingen en een tentoonstelling van historische foto's van de buurt (zaterdag en zondag).
  5. De Tuinen van Westerpark: Wandeling langs huisjes die monumentaal en historisch gezien bijzonder zijn (zaterdag en zondag).


Groene forten

Ook in andere natuuroases kun je Open Monumenten Dag 2019 beleven. Veel forten zijn geopend, zoals Fort bij Abcoude en Fort bij Waver-Amstel. Op beide locaties van de Stelling van Amsterdam neemt een deskundige gids je mee op ontdekkingstocht. Je vindt er geschiedenis, maar ook prachtige bomen, vleermuizen en ijsvogels.

Botanische tuin Zuidas

In de Botanische Tuin Zuidas (voormalige VU-hortus) zijn het hele weekend rondleidingen en op zondag is er een plantenmarkt. Je vindt er de grootste cactusverzameling van Nederland, een miniatuur penjingtuin en bonsaicollectie, maar ook kun je lekker luieren op de zitjes tussen bijzondere bloemen en planten.

Foto Huize Frankendael: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0