Europese dag van de Paddenstoel Paddenstoelen

Europese dag van de Paddenstoel

Amsterdam 24 augustus 2022

Feest in het bos !

Op zaterdag 24 september is het de Europese dag van de paddenstoel. Dus tijd om in de herfstmaanden op zoek te gaan naar 1 van de 4700 grotere paddenstoelen die in Nederland voorkomen. Als je niet zo bekend bent in de wereld  van de paddenstoelen hierbij een start om een aantal soorten te herkennen.

Gewoon elfenbankje

Komt voor op dood loofhout, meestal op stronken of stammen, maar ook op dunner hout. Veroorzaakt witrot, dat wil zeggen dat de houtstof lignine wordt afgebroken in het hout. Het hout verliest dan zijn structuur wordt wittig en vezelachtig. Deze paddenstoel hoort dan ook bij de saprotrofe paddenstoelen (afbreken van organisch materiaal). Komt algemeen voor en heeft geen voorkeur voor een bepaald biotoop.

Het vruchtlichaam is hoedvormig en is zijdelings aan het substraat gehecht, groeit vaak in grotere groepen bij elkaar. De hoed is dunvlezig en taai. Typische exemplaren met diverse tinten donkerbruin tot blauwzwart en vaak wat glanzend, gezoneerd en vaak met een witte groeirand. De onderkant van de hoed heeft fijne ronde poriën en is wittig.

Paddenstoel

Geweizwam

Een klein, 5 tot 7 cm paddenstoeltje, die voorkomt op dood loofhout, vaak op dik en al behoorlijk verrot hout. Zeer algemeen en het hele jaar door te vinden.

Het vruchtlichaam staan meestal als een “struik” dicht bij elkaar. De jong vorm is aan de top wit bepoederd, die meestal vertakt is. De oudere exemplaren zijn geheel zwart.

Paddenstoel

Oranje Aderzwam

Deze kan je vinden op dood loofhout, ook deze veroorzaakt witrot (afbreken van lignine, 1 van de twee bestanddelen van hout) en is dus een saprotroof.

Het vruchtlichaam is korstvormig en heeft een opvallend aderig en rimpelend oppervlak, die wasachtig aanvoelt. Varieert sterk in omvang, de kleur is zwak tot sterk opvallend oranje.

Paddenstoel

Berkenzwam

De vruchtlichamen komen voor op afgestorven delen van nog bestaande berken of op omgevallen berkenstammen. We noemen deze paddenstoel een zwakte parasiet, kan pas de berk binnenkomen als deze al aangetast is door iets anders. De paddenstoel is 1-jarig, maar oudere exemplaren kunnen het hele jaar door gevonden worden. Komt vaak samen voor met de Echte tonderzwam.

Het vruchtlichaam is hoedvormig en bij de aanhechting met een kort, stomp steeltje versmald aangehecht aan het substraat.

Het hoedoppervlak is glad en kaal met een papierdunne lichtbruine korst.

PaddenstoelDit zijn maar een paar van de paddenstoelen die we tijdens een wandeling kunnen tegenkomen en ook al herken je weinig tot geen paddenstoel het blijft een fascinerende groep organismen om tegen te komen en te bewonderen.

Foto’s en tekst: Ronald Rave
Foto border: Ramona Falkenreck

Ontdek meer over

Deel deze pagina