22 mei: Internationale Dag van de Biodiversiteit Biodiversiteit

22 mei: Internationale Dag van de Biodiversiteit

Amsterdam 25 april 2022

Nu biodiversiteit in rap tempo afneemt en de aarde uitgeput raakt, is actie om de natuur te behouden en te herstellen hard nodig! Daarom heeft de VN 22 mei uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Biodiversiteit.  Een wereldwijde dag van bezinning waar wordt stilgestaan bij alles wat op aarde zwemt, waggelt, fladdert, kruipt, zoemt en loopt en de onmisbaarheid daarvan. Het thema van biodiversiteitsdag dit jaar is “building a shared future for all life”.

Alles hang met elkaar samen

Plant, dier, bacterie of schimmel, veel organismen hebben elkaar nodig om te kunnen overleven. Alles hangt met elkaar samen en de grote variatie in soorten houdt elkaar in evenwicht. Biodiversiteit. En je begrijpt het al, iets wat wij als mens moeten koesteren omdat mens, plant en dier niet zonder elkaar kunnen!

Vele plant- en diersoorten hebben hun soortgenoten zien verdwijnen en ecosystemen raken verstoord. De ecosystemen waarvan wij en alle andere soorten afhankelijk zijn, hollen in rap tempo achteruit. Herstellen wij de biodiversiteit niet, dan zijn ook heel snel verdwenen. We verliezen in Nederland planten, dieren en landschappen die uniek zijn voor ons land en de wereld. Tegenover de verdwijning van planten en dieren is een toename van levende organismen nodig. Of het nu gaat om cyanobacteriën, koralen, de meerkoet of de Nederlands polders, elke vorm van leven – zowel nu als de toekomstige generaties – heeft bestaansrecht.

Edith Otten van IVN Amsterdam verzorgt op 22 mei een excursie door een van de oudste heemtuinen van Amsterdam. Klik hier om meer te lezen en je aan te melden. 

Ontdek meer over

Deel deze pagina