Boekjes met wandel- en fietsroutes

In verschillende stadsparken en groengebieden in en rondom Amsterdam zijn wandel- en fietsroutes uitgezet en beschreven in kleine boekjes. In deze handige gidsjes voor onderweg vind je interessante informatie over de natuur en het gebied. Er zijn tien wandel- en fietsroutes beschreven:

 • Wandeling Amstelpark
  Dit populaire en veilige park voor jong en oud is de thuishaven van IVN Amsterdam. Het informatiecentrum de Rietschuur ligt bij de kinderboerderij. De in het boekje beschreven rondwandeling van ongeveer vijf kwartier is een mooie kennismaking met veel verschillende (natuur)gebiedjes die het park rijk is.
   
 • Wandeling Beatrixpark
  Station RAI vormt het start- en eindpunt van de rondwandeling die leidt naar het niet zo grote maar wel veelzijdige Beatrixpark. Het wandelboekje bevat de beschrijving van deze groene route. Met plattegrond en informatie over de natuur onderweg. Vooral aandacht voor de vele uitheemse bomen.
   
 • Wandeling Westerpark
  Een rondwandeling met als thema Natuur en Cultuur. De beschreven groene route leidt door het oude Westerpark, het cultuurpark (Westergasfabriekterrein) en aangrenzende gebieden. Behalve over de natuur ook veel informatie over de historie van dit gebied. Met uitvouwbare plattegrond, geheel in kleur.
   
 • Wandeling Flevopark
  Het Flevopark, aan de oostrand van de stad, is ten onrechte een beetje een miskend park. Het ligt dicht bij het IJsselmeer en naast de oude Joodse begraafplaats en is daarom aantrekkelijk voor veel vogels en andere dieren. Een beschreven rondwandeling in en om dit park met een bijzonder landschap. Met uitvouwbare plattegrond, geheel in kleur.
   
 • Wandeling Vondelpark
  In het recent gerenoveerde populaire Vondelpark is een nieuwe rondwandeling uitgezet en beschreven. Deze groene route voert vooral langs veel soorten bomen. De gids besteedt ook aandacht aan flora, fauna, geschiedenis en cultuur. Voor de hele (rond)wandeling moet men wel een paar uur uittrekken, maar een gedeelte lopen kan ook goed. De uitvouwbare gedetailleerde plattegrond maakt het eenvoudig om eigen vertrek- en eindpunt te kiezen. Geheel in kleur.
   
 • Wandeling Vrije GeerWandeling Vrije GeerVrije Geer is een veenweide in Nieuw-West. In het boekje staan beschrijvingen en foto’s van planten en dieren die er voorkomen, zoals de echte koekoeksbloem, gelderse roos, wilg, de kleine karekiet, koekoek, de groene kikker, vlinders en libellen. De rondwandeling is ruim een kilometer lang en voor iedereen geschikt. Bij de routebeschrijving zit een plattegrond.
   
 • Parkboswandeling Amsterdamse Bos
  Een wandeling van ongeveer anderhalf uur door het zogenaamde parkbos, een afwisseling van bos, recreatieve speelweiden en water. De wandeling begint en eindigt bij het bezoekerscentrum de Molshoop en is met paaltjes uitgezet. Routebeschrijving met aandacht voor bomen en planten en (mogelijke) vogels onderweg.
   
 • Poelwandeling
  Een natuurbeschrijving bij de gemarkeerde wandeling door het restant van het oude veengebied rondom Amsterdam. Routebeschrijving met aandacht voor historie van het landschap, bomen en planten en (mogelijke) dieren onderweg.
   
 • Fietstocht Tussen IJ en Haarlemmertrekvaart
  Bij station Sloterdijk begint en eindigt deze beschreven fietstocht van ongeveer 37 km. Hij voert door de Brettenzone en het veenweidegebied van Spaarnwoude. In het boekje is ook veel informatie over het landschap, de flora en fauna te vinden.
   
 • Fietstocht Landelijk Noord
  Ongeveer 31 km fietsen door de stedelijke bebouwing van Amsterdam-Noord en het landelijke gebied van dit stadsdeel. Deze wijken behoren van oudsher tot Waterland. De beschreven groene route combineert natuur met landschap en cultuur. Met routekaartje.

De boekjes met groene routes zijn – voorzover ze niet als gratis pdf zijn te downloaden – in A5-formaat te bestellen. Prijs vanaf twee euro.
Voor informatie en het bestellen van boekjes stuur je een mail naar Ben de Graaf, penningmeester@ivnamsterdam.nl.

Terug naar Overzicht groene routes

Foto: Ineke Deckers