Heuvelrug en Kromme Rijn
Natuur
Op
zondag14feb202114:00

Geannuleerd: (Her)ken je mos

Helaas, deze excursie gaat niet door i.v.m. de coronamaatregelen.

Het eerste mosje dat ik in mijn leven goed bekeek moest ik van de excursieleider benoemen. Het had blaadjes die in een haak stonden en op de gok zei ik: "haakmos". Bijna goed, het was ‘gewoon haakmos’. Zo gemakkelijk is dat dus, dacht ik nog. Later begreep ik dat het niet zo simpel lag maar ik vind het ook jammer als mensen zeggen: "Begin maar niet aan mosjes, daar kom je toch niet uit." Het kan namelijk al een feest zijn om deze kleine 'miniplantjes' gewoon eens met een loep te bekijken. Zo klein, zo verschillend, zo perfect! Elk mosje met zijn/haar eigen kenmerken. Een stukje natuur waar de meeste mensen aan voorbij lopen of mosjes die ze onbekommerd vertrappen, zonde.

Wij nodigen jullie uit om er eens bij stil te staan. Kijk er eens naar, verwonder je over de verscheidenheid aan vormen. Kijk om je heen en ontdek waar mosjes allemaal voorkomen. Echt niet allemaal op de grond, ook op steen en op bomen. Tijdens de excursie krijg je zeker wat te horen over de eigenschappen van mosjes, de voortplanting en nog veel meer maar ik wil jullie vooral uitnodigen om te (leren) kijken. Om zelf ezelsbruggetjes te maken als je er ook nog een paar wilt onthouden om zelf te (her)ontdekken. Soms spreekt een ezelsbruggetje iemand aan, soms niet, maar zelf vergeet je het mosje dan vaak niet meer. Ik heb er dreadlocks tussen zitten, niet iedereen herkent dat maar er zijn ook mensen die het roerend met me eens zijn.

Heb je een loepje neem het dan mee, maar wij hebben er ook een paar te om te lenen.
Ga je mee en word je geraakt door de mosjes, laat je dan nog even informeren over de gezamenlijke mossenwerkgroep van onze IVN/KNNV-afdeling. Laat je niet afschrikken door de kennis van de gids of andere kenners. We zijn allemaal op nul begonnen, geniet, dat is stap 1!


Let op: i.v.m. corona-maatregelen is aanmelden voor deze excursie verplicht. Stuur een email naar Annemiek Meus: ammeus@hetnet.nl

 

Algemene informatie

zondag 14 februari 2021 - 14:00
Locatie: 
Parkeerplaats Landgoed de Niënhof
Grotelaan 24
3981 hc Bunnik
Netherlands
Contactpersoon: 
Google Maps image