De herfst is begonnen. Vogels

De herfst is begonnen.

Heerlen 12 oktober 2021

Dat merken we aan het weer, het wordt kouder en vochtiger. Maar ook in de natuur verandert er van alles. De bladeren aan de bomen verkleuren en vallen af. Met de verder dalende temperatuur gaat ook de natuur langzaam in de ruststand.

Een van de meest spectaculaire verschijnselen in de herfst is de vogeltrek. Vele miljoenen vogels trekken via Nederland naar het warme zuiden om daar te overwinteren. De meesten trekken via de kust langs ons land.

Een van de vogels die hier bij ons over kan trekken is de kraanvogel. Van zijn broedgebieden in het hoge noorden trekt hij via Noord Duitsland over onze regio naar het in Frankrijk gelegen Lac du Der. Daar komt hij dan een tijdje op krachten om weer verder naar het zuiden te gaan. Met wat wind uit het oosten/noordoosten moet men goed opletten als je buiten bent: het geluid is onmiskenbaar, een soort trompetter. En vaak zijn het grote groepen die in een V vorm vliegen.

Het is altijd een mooi moment om dit te horen en te zien.

Wil je een beetje op de hoogte blijven wat er gaande is? Ga dan naar de Facebookpagina: kraanvogeltrek over België en Nederland-ECMN.

Ontdek meer over

Deel deze pagina