Geldrop
Kind & Natuur
maandag31okt2022

29 oktober 2022 Nacht van de Nacht. Verslagje

Vooraf is er lichte paniek: meer dan de helft van de mensen die eerder meehielpen zegt af. Gelukkig hebben we bij de voorbereiding besloten om het dit jaar over een andere boeg te gooien. Meer uitleg over de lichtvervuiling, de zintuigen aan het werk zetten en elke groep begeleiden met een gids.

Met 8 mensen hebben we de avond verzorgd. Dankzij de hulp van Lieve, Wim, Martin en Rob, die Marjan assisteerde stond alles vlug op zijn plaats. Een nummer gaf aan waar we een opdracht zouden doen. Dit om alles een beetje over het traject te verdelen.

Tot een uur voor start kregen we aanmeldingen: vier dagen na sluitingsdatum.

25 kinderen zijn met hun (groot)ouders (ook 25) gekomen
Om 7 uur gingen we van start. We vroegen om geen telefoon of lamp te gebruiken. De lichtvervuiling was, heel vreemd, niet zo duidelijk te zien als andere jaren. (Het strooilicht van de kassen in Asten-Someren leek opeens gedoofd). Ondanks dat het net nieuwe maan was geweest was het behoorlijk licht.

We hoorden het geluid van de bosuil. Toen Martin uit de schaduw stapte vertelde hij over het leven van deze uil en wat de uilenwerkgroep doet om hem voor uitsterven te beschermen, net als de steenuil. Met de kerkuil gaat het goed, die redt zich zonder hulp.

De bunzing
Niemand heeft dit diertje ooit gezien! Het werd dus heel goed bekeken.De vos is bij ons beter bekend. ‘Met andere oortjes, kortere pootjes en een grijze kleur lijkt hij net op onze hond’, merkte Tom op.

Verder hebben we al onze zintuigen aan het werk gezet: het zicht; het gehoor; het gevoel. Geblinddoekt langs het touw door het bos lopen was spannend. Bij het uitzetten van de route lag de ruggengraat van een ree naast het pad. Een extraatje.  Jammer genoeg zijn drie van de vier groepjes hieraan voorbijgelopen. We dachten er niet meer aan of we keken op de verkeerde plek. Oeps, jammer!

Helaas was de hemel te bewolkt om met een grote telescoop Jupiter met zijn maantjes te zien. Dit zou de kers op de taart zijn geweest.

De chocolademelk,
al dan niet lactosevrij, vond gretig aftrek. Raf zei enthousiast tegen zijn vader: ‘Ik zei het wel: chocomel! Ik zei het wel!!!!’  En Lieve kon van de glutenvrije koekjes genieten. De deelnemers vonden de avond heel geslaagd, ze hadden geen tips die we zouden kunnen gebruiken.

Ook wij vonden dat alles goed verlopen was: Vier groepen konden binnen een half uur van start. Omdat we behalve de bosuil geen posten hadden zat niemand erg lang kou te lijden tot er een groep kwam. Er was geen tijdverlies.

Iedereen was rustig en stil onderweg. Geen enkel kind holde. Kort na de vierde groep kwamen Martin en Wim met de lichtjes en de pijlen terug. Alles was opgeruimd. Nog nooit waren we zo vroeg klaar!

Onder het genot van een beker Glühwein hebben we de activiteit besproken. Tegen 21 uur konden we naar huis.

Mariet

Een kleine foto-serie is hier te bekijken.