Fairtrade

Dronten is Fairtrade gemeente

De campagne Fairtrade Gemeente geeft iedereen in Nederland de mogelijkheid om zich in te zetten voor fairtrade. Door zelf fairtrade producten te kopen, in winkels of horeca te vragen naar fairtrade producten en om anderen te inspireren ook eerlijk in te kopen. De campagne brengt al die mensen bij elkaar die fairtrade een warm hart toedragen. Samen vergroten zij de vraag naar en het aanbod van fairtrade in hun eigen gemeente. Zo brengen zij fairtrade dichtbij.

Waarom fairtrade?

Iedere dag kan je tijdens het winkelen kiezen voor fairtrade producten. Van deze producten weet je zeker dat ze onder eerlijke en duurzame voorwaarden zijn verhandeld. Met jouw fairtrade boodschappen zorg je voor betere sociale- en milieuomstandigheden voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Ook als bedrijf, organisatie of overheidsinstantie kan je fairtrade producten inkopen. Het is dus heel gemakkelijk om te werken aan duurzame armoedebestrijding.

Wat is fairtrade?

Fairtrade zorgt ervoor dat producten onder eerlijke handelsvoorwaarden worden verhandeld met respect voor mens en milieu. Bij fairtrade worden bijvoorbeeld het recht op vakbonden en het verbod op gedwongen- of kinderarbeid nageleefd. De boeren en producenten ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Ook zorgt fairtrade voor langdurige handelsrelaties, zodat de boeren en producenten kunnen investeren in zichzelf hun familie, en in de gemeenschap waarin zij leven. Daarbij schenken ze bij de keuze voor grondstoffen of productiewijze ook extra aandacht aan het milieu.

Fairtrade werkgroep gemeente Dronten

Een samenwerkingsverband van veel partijen in Dronten vormen samen deze werkgroep. Zij hebben er voor gezorgd dat Dronten in 2011 de titel Fairtrade gemeente kreeg en sinds die tijd heeft behouden. Veel informatie is hier te vinden.

Faitrade spreekbeurtkoffer.

Als onderdeel van de van de Fairtrade wergroep gemeente Dronten heeft IVN in samenwerking met andere deelnemers uit de werkgroep een fairtrade spreekbeurtkoffer gemaakt. Deze kunnen scholieren lenen voor een spreekbeurt. Leen de koffer