Dronten
Natuur in de Buurt
Op
zaterdag05mrt202209:00

Schone randmeren!

Wereldwijd sterven jaarlijks miljoenen zeedieren door afval in zee. Door het samenkomen van een aantal grote rivieren is Nederland één van de grootste afvoerputjes van Europa. Alleen al in de Noordzee komt naar schatting jaarlijks 20 miljoen kilo afval terecht. Een groot deel daarvan komt vanuit rivieren, meren en van het vasteland.

Langs de oevers van de Randmeren hebben we veel piepschuim, plastic rietjes, zakjes, dopjes, eet-bakjes en blikjes gevonden. Daarom bundelen we in Flevoland de krachten met lokale organisaties om hier iets aan te doen.

Help opruimen langs de Randmeren

Wil je meehelpen aan Schone Randmeren? Je kunt helpen door als verenging een stuk oever op te ruimen. De eerst volgende opruimacties zijn in Dronten en Zeewolde. De groepen krijgen ieder een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen om schoon te maken. In elke gemeente is er plek voor vijf verenigingen. 

IVN-afdeling Dronten

In Dronten wil IVN op zaterdag 5 maart van 09:00 tot 12:00 een stuk van twee kilometer opruimen. Daarvoor hebben we minimaal 10 personen nodig die meedoen. Waar we aan het werk gaan enz. hoort u enkele dagen voor de opruimactie. Als u mee wilt doen met IVN Dronten meldt u dan hier aan.

Ja, ik kom helpen

Schone randmeren

Schone Randmeren

Het is voor het eerst dat er opruimacties worden georganiseerd vanuit Schone Rivieren langs de Randmeren. De opruimacties langs de Randmeren worden mogelijk gemaakt door IVN Flevoland, Provincie Flevoland en gemeenten Dronten en Zeewolde. Er wordt nauw samengewerkt met Rijkswaterstaat, Waterschap Zuiderzeeland, landschapsbeheerders en andere lokale netwerken.

De opruimacties langs de Flevolandse Randmeren zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel van Schone Rivieren: plasticvrije rivieren in 2030. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen. Kijk op schonerivieren.org.

Ja, ik kom helpen

Algemene informatie

zaterdag 5 maart 2022 - 09:00 tot 12:00