Deze keer aandacht voor

Onmiskenbaar. Zwart-witte stevige steltloper met lange oranjerode snavel en roze poten. In vlucht met opvallende witte vleugelstrepen en zwart-witte staart. Luidruchtig, roept schel “(te-)piet!“. De scholekster ontleent daaraan ook zijn bijnaam: Bonte Piet. Het kan zijn dat de scholekster ook een Twentse naam heeft. Als je die weet, graag een berichtje, dan kan dat nog mooi worden meegenomen in dit bericht, voordat we een nieuwe soort van de maand publiceren.

In Diepenheim broeden scholeksters op het boerenland en op platte daken in de bebouwing vanaf half april. Nest is niet meer dan een kuiltje in de grond. Broedt ook op grinddaken en op paaltjes.

We hebben deze maand gekozen voor de scholekster omdat deze is uitgeroepen tot vogel van het jaar 2023 door Vogelbescherming Nederland. De aantallen nemen op landelijk niveau al jaren af. Interessant zou het zijn als er meldingen zouden komen van broedgevallen in of rond Diepenheim. We zijn benieuwd naar je reactie: webmaster.diepenheim@ivn.nl

Op dit moment (25 april) staan de camera’s van Beleef de Lente bij de scholekster aan, opdat je mee kunnen kijken met de broedpogingen van een paartje.

Van Youtube hebben we hieronder een link geplaatst met het geluid van de scholekster https://www.youtube.com/watch?v=61keiwoELfA

Veel plezier en misschien krijg ik nog een reactie: webmaster.diepenheim@ivn.nl