Themagroep Natuur & Gezondheid in de buurt

Buiten zijn is gezond
Mensen komen steeds minder buiten, jong en oud blijft binnen. Kinderen zitten steeds langer achter computer en tablet, of zijn in de weer met hun smartphone.  Eén op de tien oudere bewoners in zorgorganisaties komt nooit meer buiten! En dat terwijl de natuur overal zo dichtbij te vinden is. Wij willen alle bewoners van Den Haag meer laten genieten van de Natuur in de buurt, met speciale aandacht voor kwetsbare doelgroepen.

In de buurt- activiteiten
Dit betekent dat we verschillende In de buurt- activiteiten organiseren. We zijn hiervoor een speciale samenwerking gestart met zorglocatie Nolenshaghe aan de Monseigneur Nolenslaan 22. Vanuit deze locatie zetten we de volgende activiteiten op:

Natuurkofferactiviteiten|
Natuurkofferactiviteiten bij zorginstellingen: ieder seizoen of vaker  natuurkoffer vlindersDe IVN-Natuurkoffer zit boordevol ideeën om ouderen een ‘groen uitje’ te geven zonder de deur uit te gaan. Tijdens deze natuuractiviteit komen  de seizoenen op tafel in allerlei vormen. Dit is aanleiding om ouderen uitleg te geven en vragen te stellen en de natuur te laten beleven.
De natuuractiviteit wordt begeleid door IVN-Natuurgidsen, vrijwilligers en werknemers van verpleeg- en verzorgingshuizen.

natuurkofferNa een lange periode van onderbreking zijn we in juli 2021 weer op pad gegaan met de natuurkoffer. De ouderen in Woonzorg Centrum Wijndaeler Centrum waren blij onze natuurgids weer te zien en dat gold ook voor de begeleiders.
Het thema was dit keer ‘Vogelnesten en Zomerplanten.’