Verslag paddenstoelenexcursie op 10 oktober op de voormalige Vuilstort

Zondagmiddag 10 oktober gingen zes volwassenen en een klein meisje met twee gidsen van IVN Delft uitkijken naar paddenstoelen op de voormalige vuilstort in de Delftse Hout. Het kleine meisje zocht ijverig mee en zij vond ook een stel paddenstoelen onder overhangend struikgewas waar een volwassene ze niet zou hebben opgemerkt.

Het was heerlijk nazomerweer. Heerlijk om te lopen en geen straf om de tijd te nemen stil te gaan staan bij paddenstoelen, ze eens goed te bekijken en bijzondere kenmerken te leren kennen. De gidsen vertelden dat paddenstoelen vruchtlichamen zijn van de verborgen eigenlijke zwam die uit een mycelium, een netwerk van vele schimmeldraden onder de grond of in bomen en dood hout, bestaat. En dat vele zwammen samenwerken met bomen door uitwisseling van stoffen en signalen tussen het wortelstelsel en het zwammycelium, waar zowel de zwam als de boom van profiteren. We liepen een flink stuk om her en der paddenstoelen te vinden. Nieuw was dat twee mensen via diverse Apps op hun Smartphone bij sommige vondsten suggesties vroegen en kregen om welke soort het moest gaan.

Paddenstoelen die vanuit de bodem opschieten kwamen we ditmaal nog weinig tegen.

Op en rond hout vonden we vele, heel diverse, soorten paddenstoelen. Soms drie soorten op één stam. Stoere flinke zoals de Zadelzwam, wonderlijk fijn vertakte zoals de Kroontjesknotszwam, dan weer het week aanvoelende Viltig Judasoor. Sommige stonden alleen, sommige andere daarentegen met te veel om te tellen. Voldaan kwam de groep weer terug bij het startpunt waar de excursie eindigde.

IVN Delft Natuurgids Ansu