Leskist over de wolf te huur

De wolf is terug in Nederland. Vanuit Oost en Midden-Europa is hij opgerukt. Nederland telt inmiddels enkele wolvenroedels. IVN Best heeft een leskist ontwikkeld om jongeren voor te lichten over wolven in Nederland. Deze kist is als afstudeeropdracht samengesteld door enkele deelnemers van de Natuurgidsencursus Het Groene Woud 2014-2016. De leskist met een programma voor anderhalf uur is nu voor andere belangstellenden te huur bij IVN Best.

Welkom of wegwezen?

Veel kinderen kennen de wolf alleen van sprookjes of de dierentuin. Maar vanuit Oost- en Midden-Europa rukt dit dier echt op. Wat betekent de komst van de wolf naar ons land? Moeten we hem omarmen? Zijn mensen terecht bang voor wolven? En is Nederland eigenlijk wel geschikt voor de wolf? Of is het hier gewoon te druk, te versnipperd en zijn de natuurgebieden te klein? Zijn we er eigenlijk wel klaar voor de wolf of kunnen we ons er niet op voorbereiden? Deze én andere vragen komen aan de orde bij de leskist ‘Wolven in Nederland, welkom of wegwezen?’.

Drie onderdelen

De activiteit duurt circa anderhalf uur en bestaat uit drie delen:

– korte introductie met de vertoning van een filmfragment over de wolf (15 minuten);
– een Wolvenmarkt waarop de kinderen kunnen grasduinen in tal van informatiebronnen over de wolf (30-45 minuten);
– de Wolvenrace, geënt op de welbekende Kamelenrace van de kermis. Dit is een kennisspel waarin de kinderen in groepen worden getoetst op hun kennis van de wolf (30 minuten).

Voor wie?

De leskist is geschikt voor  kinderen in de leeftijd van ongeveer 12 jaar: groep 7-8 van de basisschool en het eerste jaar van het voortgezet onderwijs. Het kan om een schoolklas gaan, maar ook kinderen die elkaar kennen via bijvoorbeeld sport, hobby of scouting.wolf

Gebruik van de leskist

Alle materialen en beschrijvingen zijn verzameld in een leskist die wordt uitgeleend aan de aanvrager. IVN Best vraagt vooraf een borg voor het uitlenen en een uitleenvergoeding. De uitleenvergoeding dient om bij normale slijtage of verbruik de materialen te kunnen vervangen. De borg geldt voor vermissing of abnormale beschadiging van de uitgeleende materialen. De voorwaarden en het volledige draaiboek zijn te downloaden.

Voor informatie en reservering kun je contact opnemen met de secretaris van IVN Best via e-mail secretariaat.ivnbest@gmail.com