Het Vleutse Broek (natuurpark)

Natuurpark – nieuwe natuur

Ten zuiden van De Scheeken ligt buurtschap De Vleut in het oosten van Best. Dit gebied wordt gekenmerkt door percelen en zandpaden omzoomd door populieren, een zogenaamd coulissenlandschap.

Vroeger lagen hier de broekgronden, vochtige graas- en hooilanden. De namen van de zandpaden en wegen herinneren nog aan deze periode (Broekdijk, Voorste-, Middelste-  en Achterste Broekweg). De gemeente Best heeft hier een parkachtig natuurgebied aangelegd met leuke recreatiemogelijkheden voor kinderen. Er is ook een populierenweide met poel gerealiseerd. Naast deze poel zijn er nog een aantal poelen gegraven. De kamsalamander, kikkers en padden hebben hier hun leefgebied gevonden. Er zijn een wand voor wilde bijen en een vleermuizenkelder aangelegd. Al bij al een mooi gebied om een wandeling te maken.

Het is een druk bezocht wandelgebied. Er loopt een klompenwandeling doorheen, net als het zuidelijke deel van de Populierenwandeling. In het Vleutse Broek heeft IVN nog een extra natuurwandeling uitgezet: de Broekwandeling.