De Scheeken

De Scheeken ligt tussen de gemeenten Liempde, Sint-Oedenrode en Best in. Het is een heel bijzonder gebied, dat rijk is aan natuur en geschiedenis. Het ligt in het centrum van Het Groene Woud, waar het nat is en waar van oudsher leembossen voorkomen. Het wordt daarom ook een natte natuurparel genoemd. De moerassige bossen worden afgewisseld door vochtige hooi- en graslanden. Een groot deel is eigendom van Brabants Landschap. Door het extensieve beheer zijn er veel bloemrijke weiden. Kenmerkend zijn ook de populierenlanen en populierenweiden in dit gebied.

Het zuidelijke deel van De Scheeken ligt in Best en daar ligt ook de natuurbrug over de A2. Die verbindt de natuurgebieden De Scheeken met De Pailjaart en via de natuurbrug over de spoorlijn steken heel wat diersoorten over naar De Mortelen en Landgoed Heerenbeek (en terug).

In 2017 zijn in een omheind gebied 13 edelherten uitgezet. Het edelhert wordt ook wel ‘de koning van het woud’ genoemd omdat hij door zijn leefwijze zorgt voor biodiversiteit in het gebied. Allerlei bijzondere dieren en planten krijgen hierdoor meer kans. De das heeft zich hier weer gevestigd en een vogel als de houtsnip is hier talrijk. Door de kalk in de lemige bodem staat het natuurgebied bekend als slakkenparadijs met veel bijzondere soorten.

IVN heeft een natuurwandeling uitgezet, de Populierenwandeling. Het noordelijke deel van deze wandelroute loopt door het zuidelijke deel van De Scheeken.