Nieuwe natuurgidsen

Best 27 maart 2024

Bij IVN Best hebben drie natuurgidsen in opleiding hun praktijkexamen gehaald. In de nieuwe IVN-outfit hebben zij een kleine 30 medecursisten en belangstellenden rondgeleid in het jonge natuurgebied “De Groene Broekbeemd”.

De ochtend begon met het uitreiken van de eerste IVN-bodywarmers aan de natuurgidsen in opleiding Ine Franken, Elly van de Laar en Annemieke Renders. Zij hebben zich de afgelopen 1.5 jaar verdiept in de lokale natuur en in de Groene Broekbeemd in het bijzonder. “Het gebied sprak ons in eerste instantie niet zo aan. We hadden het beeld van een ruig natuurgebied, niet iets van een weiland. In de praktijk viel dat alles mee!”, aldus Elly.

En dat bleek wel uit het enthousiasme van de gidsen. Ongelooflijk dat er zoveel te vertellen is over een weiland dat langzaam transformeert naar een nieuw natuurgebied. Door het hoogteverschil van maar liefst 10 meter met de Bestse Heide is het hier flink nat en dat heeft natuurlijk zijn effect op hoe het gebied zich ontwikkelt. De knotwilgen voelen zich hier goed thuis en zijn voor het eerst gesnoeid. Het aangeplante struweel zit vol vogels en zelfs het puttertje laat zich hier regelmatig zien.

Ine heeft de deelnemers kennis laten maken met de 12 soorten gras die er al groeien. De grondmonsters illustreerden hun verhaal van leem, zand en humus. De aangelegde poel is nog leeg. “We wachten geduldig af tot de natuur zichzelf regelt. In de insectenwand is het bodemleven al aardig op gang gekomen, dus de poel zal zeker volgen”, legde Annemieke uit.

Kortom een plek om nog eens naar terug te keren. En eerlijk is eerlijk, dankzij de gids zie je wel heel veel meer!

Deel deze pagina