IVN Bergeijk-Eersel
Insecten
vrijdag03mei2019

Kinderworkshops bij ’T Busseltje: ‘Beestjes in de buurt’

Al twee weken lang stonden er vlinderkasten van IVN Bergeijk-Eersel in de aula van basisschool ’t Busseltje in Eersel. De kinderen konden hierdoor zelf zien hoe een koolwitje ‘geboren’ werd. Eerst een eitje, dan een rups, vervolgens verandert deze in een pop (cocon), waarna uiteindelijk het koolwitje verschijnt. De kinderen stonden elke morgen zeer geïnteresseerd voor de vlinderkasten. Op woensdag 10 en 17 april kregen zij hierover uitleg van vrijwilligers van het IVN Bergeijk-Eersel, die de vlinderkasten ter beschikking had gesteld. Er waren die woensdagen ook leerkrachten en ouders aanwezig die de nodige hand- en spandiensten verrichten, waarvoor dank.

Beestjes in de buurt
De kinderen kregen niet alleen informatie over vlinders, ook werden regenwormen en slakken bekeken en besproken. Het thema was namelijk ‘Beestjes in de buurt’. Sommige kinderen vonden het eerst maar enge, vieze beestjes, maar toen ze er meer over wisten waren ze over de schrik heen.

Insectenhotel
Na een half uurtje luisteren mochten de leerlingen uit groep 3 en 4 zelf in actie komen. Henk Doomen van het IVN had een groot insectenhotel getimmerd. Dat mochten de kinderen vullen met bamboestokken, boomschors, hooi, stro, takjes en dennenappels. Deze kast komt op school te staan, zodat de kinderen zelf de toekomstige hotelgasten kunnen bekijken. Ook mochten de kinderen van blikjes en potjes een klein insectenhotel vullen en mee naar huis nemen.

Wat doet het IVN?
IVN, instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, afdeling Bergeijk-Eersel wil door allerlei voorlichtende en educatieve activiteiten er toe bijdragen dat de bevolking (en met name de jeugd) zich bewust wordt van de relaties tussen mens, zijn cultuur en de levende en de niet levende omgeving. Hiervoor organiseert zij regelmatig excursies, wandelingen, cursussen, exposities, filmavonden en lezingen.

Oproep
Wil jij ook bijdragen dat kinderen in en om school in contact komen met de natuur? IVN Bergeijk-Eersel is op zoek naar schoolgidsen/natuurouders (of opa’s en oma’s)  uit Bergeijk en Eersel, die samen met een groep basisschoolleerlingen enkele natuur- en milieu-educatieve activiteiten uitvoeren op en rondom de school. Interesse? Bel dan met Hans van Nunen 06-27443884 of stuur een mailtje naar j.nunen6@upcmail.nl.