Zomer! De natuur zoemt…. maar niet meer zoals vroeger

Waar er in de lente nieuw leven ontstaat is er in de zomer overvloed. De natuur straalt je als de zon tegemoet. 

PlantentuinOveral zie je bloemen in bloei die met hun prachtige geuren en kleuren insecten proberen aan te trekken. Het zou leuk zijn om te denken dat ze het speciaal doen om ons vrolijk te maken, maar het is voor een serieuze zaak namelijk voortplanting! Als fotograaf word ik hier ontzettend blij van. In de zomer bezoek ik verschillende parken en tuinen in en om Amsterdam om te genieten van alle bloemenpracht. Mijn favoriete plek is de bloementuin van Darwin. Het ligt goed verscholen in Amsterdam-Oost. De tuin is niet heel groot, maar ik kan mij daar uren vermaken met mijn camera. Ik speur de tuin centimeter voor centimeter af op zoek naar mooie beelden! Mijn doel is vooral om details te laten zien waar bezoekers vaak aan voorbij gaan. Als je van dichtbij kijkt zie je de meest aparte vormen, kleuren en structuren. Zo staan er kleine paarse bloempjes met haartjes aan de binnenkant van de bloem. Wat bijzonder! En opeens zit ik op mijn knieën om dit mooie bloempje  van dichtbij te bekijken en te fotograferen.

EenjaarsbloemDan valt mijn oog op het naambordje dat er bij staat: “Mozes-in-het-biezen-mandje” Ik schiet in de lach. Wat hebben sommige planten en dieren toch vreemde namen gekregen. Darwin had er zelf vast ook om kunnen lachen.

Ik ga verder met mijn zoektocht want er valt vast nog meer te ontdekken! Naast de mooie bloemen en planten die er staan is deze tuin een magneet voor insecten. Als je voorbij loopt valt het niet zo op, maar hoe langer je stil staat hoe meer je zien bewegen. Je ziet o.a. bijen, hommels en zweefvliegen aanschuiven aan bij dit feestelijke nectar buffet. Vroeger was ik best bang voor al dat gezoem. Inmiddels weet ik wel beter en dat bijen meer interesse hebben in die bloemen dan voor mij en zit ik zonder problemen, soms letterlijk, tussen de bijen. In deze pareltjes van tuinen zie je gelukkig nog wat van het insectenleven. Maar… het wordt helaas steeds minder. 

BijIn de 20 jaar dat ik de natuur fotografeer heb ik veel zien veranderen. In de afgelopen jaren is het aantal insecten schrikbarend achteruit gegaan. Sommige mensen zullen denken, prima, dan heb ik minder last van al die muggen en vliegen. Maar insecten zijn van levensbelang. Hun belangrijkste taak is het bestuiven van planten en bloemen waar wij van genieten of die als voedsel dienen. Maar het gaat verder dan dat! Ze zijn ook erg belangrijk als voedsel voor allerlei andere dieren. Denk aan vogels en dan met name weidevogels. Tien jaar geleden leverde een “rondje Waterland” vele grutto’s, tureluurs, boerenzwaluwen en andere vogels van het boerenland op. Tegenwoordig is het akelig stil in de polders. Ik zie de populatie jaarlijks met eigen ogen achteruit gaan en dat is ontzettend triest om mee te maken. Zo hebben insecten invloed op het hele ecosysteem. 

Denk daar maar eens over na als je op het punt staat om pesticiden te gebruiken om je rozenstruik te redden van bladluizen. We moeten onze insecten omarmen. En als je ze van dichtbij bekijkt of fotografeert zien de meeste er best sympathiek uit. Als ik nog in de tuin zit voel ik ineens iets op mijn arm kriebelen. Het is een piepkleine groene bladluis met vleugels. Voorzichtig zet ik hem op een blad. Als we nu allemaal net iets liever zijn voor onze insecten dan kunnen de zomers weer net zo zoemen als vroeger. Dat zou Darwin ook erg veel plezier doen!

VlinderWil je zelf insecten helpen en er voor zorgen dat het weer meer gaat zoemen? Zorg voor gifvrije planten op je balkon of in je tuin. De planten van de bouwmarkt en supermarkt zijn vaak bespoten. Ga voor biologisch. Er zijn speciale stekjes en zaden markten waar je goedkoop biologische planten kunt kopen. IVN steunt dit initiatief van harte! Kijk voor meer informatie op de volgende pagina’s:
Laat je tuin zoemen, wereldbijendag

Aan de slag met je levende tuin, balkon of terras

Enthousiast geworden en wil je ook graag eens mee om te fotograferen? Hoe de website van IVN in de gaten voor de volgende fotowandeling met Ramona. Deze kan zomaar eens in de bloementuin van Darwin zijn 🙂
Of stuur een mail naar webmaster@ivnamsterdam.nl