Wereldwaterdag 2023: be the change you want to see in the world Water

Wereldwaterdag op 22 maart

Amsterdam 21 februari 2023

Onze planeet bestaat 70% uit water en al het leven op aarde is afhankelijk van water om te kunnen overleven. Daarom is sinds 1993 de wereldwaterdag uitgeroepen door de Verenigde Naties die elk jaar plaatsvindt op 22 maart. Het thema van dit jaar is ‘het versnellen van verandering’ om de wereldwijde water- en sanitatiecrisis op te lossen.

Waterproblemen voor mens en dier

Dagelijks heeft iedere mens minstens 20-50 liter schoon water nodig voor onder andere drinken, schoonmaken en koken. Ondanks alle wetenschappelijke vooruitgang hebben nog steeds ongeveer 780 miljoen mensen geen toegang tot schoon water. Daarnaast hebben naar schatting 2,5 miljard mensen geen goede sanitaire voorzieningen. Dat is meer dan 35% van de mensheid.

Zonder schoon water, of middelen om water te zuiveren, zijn mensen aangewezen op vuil water waar ze ziek van kunnen worden of zelfs sterven. Miljoenen mensen leven dan ook in een watercrisis; ze moeten leven met water uit rivieren of meren. Volgens ‘The Nature Conservancy‘, zijn ongeveer de helft van de 500 belangrijkste rivieren waar honderden miljoenen mensen hun water uit halen ernstig vervuild, of grotendeels opgedroogd. Deze watervervuiling ontstaat onder andere door pesticiden uit de landbouw, afval uit rioleringen en plastic soep. Niet alleen mensen die afhankelijk zijn van dit water hebben er last van. De vervuilde water vormt ook een grote bedreiging voor de dieren en planten die hierin leven.

Be the change

Naast de toezeggingen en acties van overheden, bedrijven en organisaties, kunnen ook onze individuele acties bijdragen aan het versnellen van positieve verandering.

De campagne van wereldwaterdag 2023 roept mensen dan ook op om de verandering te zijn die ze zelf in de wereld willen zien, en te doen wat ze kunnen om mee te helpen de watercrisis op te lossen.

Het moedigt mensen aan om actie te ondernemen in hun leven om de manier waarop ze water gebruiken, consumeren en beheren te veranderen.

De problemen met water worden ook steeds relevanter en urgenter door klimaatverandering. Ook in westerse landen is water niet meer zo vanzelfsprekend en zullen we steeds meer te maken krijgen met droogte, overstromingen en de gevolgen hiervan voor dieren en mensen.

Hoe kun jij bijdragen

 Je kan op allerlei manieren in actie komen om hoe je water gebruikt en er mee omgaat te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan:

Heb jij ook een leuke tip of idee voor hoe we nog meer kunnen doen om beter met water om te gaan? Deel het met ons!

Ontdek meer over

Deel deze pagina