
Werelddag van de Bossen, 21 maart 2023: Bossen en Gezondheid
In 2012 werd door de algemene vergadering van de Verenigde Naties besloten 21 maart uit te roepen tot ‘Werelddag van de Bossen’ (International Day of Forests). Elk jaar worden rond deze datum verschillende evenementen georganiseerd om het bewustzijn van het belang van alle typen bossen en bomen te vergroten. Landen worden aangemoedigd om lokale, nationale en internationale activiteiten te organiseren met betrekking tot bossen en bomen, zoals het planten van bomen. Dit jaar is het thema ‘Bossen en Gezondheid’. Want wij worden gezonder van bossen, maar worden bossen dat ook van ons?
Effect bossen op onze gezondheid
Bossen hebben een positief effect op onze gezondheid en welzijn. Onderzoek toont aan dat tijd doorbrengen in bossen kan leiden tot verschillende gezondheidsvoordelen. Dit kan helpen stress te verminderen en de bloeddruk en hartslag te verlagen. Wandelen in bossen kan bijdragen aan een betere stemming en geestelijke gezondheid. Het kan ook helpen om symptomen van angst, depressie en ADHD te verminderen. Bossen bevatten natuurlijke stoffen genaamd fytonciden, die ons immuunsysteem kunnen stimuleren en beschermen tegen ziekten. Wandelen en andere activiteiten in bossen kunnen bijdragen aan een verhoogde fysieke activiteit, wat weer gunstig is voor onze fysieke gezondheid. Tijd doorbrengen in bossen kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en vermoeidheid verminderen.
Bossen zijn niet alleen belangrijk in ons leven, maar ook in dat van dieren. Bossen zijn vaak zeer bio divers en bevatten een grote verscheidenheid aan planten, dieren en micro-organismen. Deze bieden habitats voor een breed scala aan dieren, van kleine insecten tot grote roofdieren. Bossen spelen ook een belangrijke rol in de gezondheid van de aarde. Zo hebben bossen (naast oceanen) een groot aandeel bij het reguleren van het klimaat, omdat ze koolstofdioxide opnemen en zuurstof produceren. Bossen kunnen grote hoeveelheden water vasthouden en langzaam afgeven, waardoor ze bijdragen aan de regulatie van de watercyclus. Ze hebben vaak vruchtbare bodems, omdat de bladeren en naalden van bomen bijdragen aan het opbouwen van organische stof in de bodem.
Gezondheid van bossen zelf
Maar om bossen de kans te geven zo goed voor de wereld, dieren en ons te laten zorgen, moeten wij goed voor de bossen zorgen. Dit gebeurt helaas niet altijd, waardoor schade aan bossen ontstaat. Dit belemmert hen in hun belangrijke taak. Klimaatverandering heeft een directe impact op de gezondheid en het voortbestaan van bossen. Bossen zijn essentieel in het absorberen van CO2 uit de atmosfeer, en ze dragen daarom bij aan de regulatie van het klimaat. Maar klimaatverandering verstoort deze functie en kan bossen kwetsbaarder maken voor bosbranden, insectenplagen en ziekten. Bossen worden vaak getroffen door bosbranden, die kunnen worden veroorzaakt door natuurlijke oorzaken zoals blikseminslag of door menselijke activiteiten. Bosbranden kunnen leiden tot ernstige schade aan de biodiversiteit en de houtproductie. Invasieve soorten, zoals planten en dieren die van nature niet in het gebied voorkomen, kunnen bossen aantasten en hun biodiversiteit bedreigen.
Bossen worden bedreigd door menselijke ontwikkeling, zoals de bouw van wegen, steden en industriële gebieden. Dit kan leiden tot verlies van habitats, vervuiling van de bodem en waterwegen en verstoring van de ecosystemen. Overexploitatie van bossen kan leiden tot verlies van biodiversiteit en aantasting van de bodem. Ook worden bossen gekapt voor de houtindustrie, landbouwgrond en veeteelt. Wanneer er teveel bomen worden gekapt, kan de bodem erosie ondervinden en kan de wateropslagcapaciteit afnemen. Ontbossing leidt tot verlies van biodiversiteit, bodemdegradatie en veranderingen in het klimaat.
Maar dit is niet onomkeerbaar! Het is dus een mooie dag om hier bewust bij stil te staan en te kijken wat we met zijn allen kunnen doen om goed voor de bossen te zorgen, zodat zij in staat zijn goed voor ons te kunnen zorgen.