Warmentruiendag Klimaat en duurzaamheid

Verwarm elkaar, niet de aarde: Warmetruiendag

Amsterdam 25 januari 2023

Het is eenvoudig: Trek je warmste trui aan op Warmetruiendag! Niet alleen om de rekening laag te houden, maar ook om weer eens stil te staan bij de opwarming van de aarde.

Elk jaar gaat Klimaatverbond Nederland de energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag. Samen bieden we een feest van klimaatoplossingen voor iedereen. Zet ‘m alvast in je agenda: op vrijdag 10 februari 2023 vieren we weer Warmetruiendag! Meedoen is simpel: trek een extra warme trui aan, zet de verwarming lager en bespaar 6% energie en CO2 per graad! Hoe lager ons energieverbruik is, hoe minder zonneparken we hoeven aanleggen.

Want als iedereen één graadje lager stookt, één stookseizoen lang, bespaart dat 1 megaton CO2; dat is een flinke hap uit de 3,4 megaton uitstoot die Nederland voor 2030 moet besparen in alle gebouwen. Kortom: samen hebben we impact, en dát is waar we met Warmetruiendag voor gaan.

De warme trui staat symbool voor wat iedereen zelf kan doen: woningisolatie + thermostaat omlaag + warme kleding + groene energie.

De toekomst is nu

Met zijn allen kunnen we bereiken dat we in 2050 energieneutraal zijn, wat van groot belang is voor onze (klein)kinderen. Willen we klimaatverandering, zeespiegelstijging en teloorgang van biodiversiteit beperken, dan moeten we alles op alles zetten. Buitenverwarming past niet in het plaatje. Koelen met airco’s evenmin: dat kost nog meer energie dan verwarmen. Klimaatverbond Nederland pleit daarom voor een aanpak die warmte en koelte in samenhang benadert.

Tips, lesideeën, zelftest en meer

Op de warmetruiendag.nl kun je acties, tips en ideeën vinden en je aanmelden. Als je je aanmeldt, kun je berekenen wat je aan energie bespaart. En een breipatroon vinden om je eigen trui te breien!

Foto Eva Broekema

Ontdek meer over

Deel deze pagina