Landschap

Programma’s natuur 8 & 9 mei

Amsterdam 14 april 2023

Op 8 & 9 mei organiseert Pakhuis de Zwijger twee interessante en gerelateerde programma’s over natuurbehoud en de rechten voor de natuur. 

Programma LutkeMEER (8 mei om 20.00 uur)

Je krijgt fragmenten te zien uit de nieuwe documentaire MEER en de plannen voor Voedselpark Amsterdam worden gepresenteerd en besproken. De documentaire MEER van Bart Melief is met grote belangstelling ontvangen. Het verhaal eindigt waar Voedselpark Amsterdam begint. Een film over het ontstaan, bestaan en de toekomst van deze groene plek aan de rand van de stad.

Dit programma is alleen op locatie bij te wonen. Reserveer hier een (gratis) ticket.

Programma Rechtszaak in het park (9 mei om 20.00 uur) 

”Eeuwenlang stond de mens centraal in de rechtspraak maar op steeds meer plekken wereldwijd krijgt de natuur eigen rechten. In haar boek Rechten voor de Natuur beschrijft Jessica den Outer hoe de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw in opmars kwam: van Ecuador en Nieuw-Zeeland tot Spanje. En ze maken het verschil, zoals in Ecuador gebeurde. Daar werd vernietigende mijnbouw tegengehouden door uit te gaan van de rechten van de natuur.

Maar hoe staat het ervoor in Nederland? In de documentaire Rechtszaak in het park – de bomen vertellen hun verhaal van Elmo Vermijs, die op deze avond in première gaat, zoomen we in op de 50 jaar oude bomen van het Amstelpark als stille getuige van de klimaatverandering. De beelden tonen een unieke samenkomst tussen kunst, wetenschap en recht. We gaan in gesprek met de maker, raadsleden en juristen over hoe deze bomen binnen 6 maanden rechten kunnen krijgen, welke implicaties dit heeft en wie zich daaraan gaat committeren. Bereid je voor op een interactieve avond over de intrinsieke waarde van de natuur.”

Dit programma is alleen op locatie bij te wonen. Reserveer hier een plek.

Deze programma’s zetten ons nu al aan het denken. Zou het Lutkemeer de eerste natuurplek in Amsterdam kunnen worden met rechten?

Ontdek meer over

Deel deze pagina