November boomplantmaand Bomen en struiken

November boomplantmaand

Amsterdam 21 december 2022

November tot februari is het de ideale tijd om een boom of struik te planten!

Als jij echt het verschil wil maken plant er dan niet één maar een heel setje inheemse bomen. Ook wel een Tiny Forest genoemd.

Tiny Forest®

Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen.

November is de ideale maand om een Tiny Forest® te planten!

Tiny Forest® is een concept dat bedacht is door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO Afforestt). Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelden. Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving.

Al vanaf de aanplant van het eerste Tiny Forest in Zaandam zijn de minibosjes mateloos populair. In heel Nederland en ook over de grens plopten allerlei ‘Tiny Forest’-initiatieven op. Sommige van deze initiatieven weken wel erg veel af van het gedachtengoed van Sharma en Miyawaki. In overleg besloten IVN en Sharma om van Tiny Forest een Registered Trademark ® te maken. Op deze manier kunnen we zorgen dat bosjes die de naam Tiny Forest dragen aansluiten bij het gedachtengoed van Sharma en Miyawaki en bovendien een sociale aanpak voor buurt en school hebben.

Zelf aan de slag met de online cursus Tiny Forest

Iedereen kan zelf aan de slag met een Tiny Forest: scholen, gemeenten en particulieren. Wil jij ook een Tiny Forest in jouw buurt? Met deze ‘Tiny Filmpjes’ leer je stap voor stap hoe je een inheems minibos maakt!

In 7 filmpjes leren hoe je een Tiny Forest maakt

Welkom bij de online cursus Tiny Forest. Maarten Bruns en Daan Bleichrodt lichten in zeven korte filmpjes de Tiny Forest plantmethode toe. De filmpjes volgen de stappen van de plantmethode: de veldverkenning, bodemonderzoek, bodem plantklaar maken, beplantingsplan en ontwerp maken, plantdag en beheer. Binnen 20 minuten gidsen Maarten en Daan je naar jouw eigen Tiny Forest. Wil je per stap nog eens nalezen wat je precies moet doen? Download hier ons handboek Tiny Forest.

Waar kun je een tiny forest kopen?

Ontdek meer over

Deel deze pagina